Zástupkyně lidí navrhujících zastavení stavby a přepracování projektu Ludmila Jungová se pokusila zastupitelům předložit své argumenty. „Pro samotné zateplení sice není přímo zapotřebí stavebního povolení, ale v tomto případě způsobí významnou změnu vzhledu. Proto měl podle oslovených odborníků zdejší stavební úřad provést řádné stavební řízení," argumentovala Jungová.

Zastupitelům také poskytla nebo citovala názory architektů, památkářů či historiků, které shromáždila. „Rozběhnuté stavební aktivity jsou nekulturním zásahem nejen do samotných budov, ale poškozují i sousedství ostatních historických staveb kostela sv. Jakuba a fary. Kulturní a duchovní provázanost je zásadní hodnotou paměti místa. K celému souboru staveb by se proto mělo přistupovat s plnou vážnosti. Paměť místa totiž nezačíná až po druhé světové válce," citovala Jungová z vyjádření hodonického rodáka, architekta a pedagoga Karla Havliše.

Zastupitelé ovšem měli svoji kritiku. „Celá tahle debata se měla odehrávat před půl nebo tři čtvrtě rokem. Doufám, že to bude pro vás poučení, abyste se aktivně zajímali o dění v obci," kázal kritikům zastupitel Tomáš Letocha. Přidal se i bývalý starosta Petr Korger, za jehož vedení obce projekt vznikal. „Informace o tom, že školku budeme zateplovat, jsme dali do zpravodaje, když jsme žádali o dotace, byla tam i fotka, jak bude budova vypadat. Nikdo se nepřišel na úřad ptát," argumentoval Korger. Jungová oponovala, že obec o projektu a jeho důsledcích náležitě neinformovala.

Svou představu o poměru sil a váze mínění kritikům zřetelně vyložil místostarosta Rostislav Lattner. „Jste vzdělaní lidé, máte svůj názor, my jsme vzdělaní lidé, také máme svůj názor. Neříkejte, že jsme kulturní barbaři, máme jen jiný názor. Respektuji váš názor, ale respektujte i vy náš. My jsme nyní v tomto postavení a máme povinnost a právo rozhodnout," vyzval místostarosta.

Svůj projekt přišel hájit i architekt Jaroslav Poláček. „Vycházeli jsme z toho, že se obec musí chovat jako řádný hospodář a chce využít veřejné peníze dostupné na určitý typ zateplení. Přitom je třeba mít na zřeteli, že tyto budovy nemají památkovou ochranu. Hodnoty, které mají, jsme se snažili, při dodržování hospodárnosti, zachovat. Například škola má určitý výraz, ale není natolik hodnotná, aby to opravňovalo vnitřní zateplení," řekl při zasedání Poláček.

Jiný názor vyjádřil mladý architekt Jan Hora. „Nelze použít stejný systém zateplení na secesní dům i panelák. Domy vždy vznikly v určitém kontextu a v něm i stárnou, proto je obdivujeme, a k tomu je nutné přihlížet i při zateplování," argumentoval.

Zastupitelé nakonec rozhodli, že stavbu dokončí. „Je to vizitka jejich vztahu ke kulturním a historickým hodnotám. Je mi líto, že vůbec nebrali na zřetel váhu tolika argumentů odborníků. Naše další kroky nyní zvažujeme," řekla Jungová.