„Nechápu, co je to napadlo a proč. Navíc o tom slyším poprvé. S takovouhle budeme přemýšlet, jestli zahrádku příští rok postavíme. Letos už jsme příslušný poplatek uhradili. Obešli bychom se i bez ní, protože máme venkovní posezení i před restaurací ve dvoře, ale chceme nabídnout návštěvníkům posezení i na náměstí," řekl šéf restuarace na Horním náměstí Jan Gross.

Pro letošek ještě za svou zahrádku městu zaplatil kolem šesti stovkek, podle nové vyhlášky by ho poplatek za venkovní posezení na městském pozemku fungují od května do začátku září, stál přes tři tisíce.

Překvapený byl i vedoucí kavárny na Obrokové ulici přímo u radnice Vladimír Despič.

„O vyhlášce nic nevím, ale budeme s tím muset nějak vypořádat. Zejména v létě vlastně nic než předzahrádku nemáme, protože dovnitř si půjde sednout jen málokdo," podotkl vedoucí.

Podle sociálnědemokra­tického místostarosty Jana Groise vzešel nápad na změnu vyhlášky z diskusí vedení města. „Je to společné rozhodnutí rady. Není nijak zaměřené proti podnikatelům. Jde nám o to, aby předzahrádky byly ozdobou města a ne naopak, jak je v některých případech stávalo," sdělil místostarosta.

Šéf opozičních občanských demokratů Pavel Kovařík novou vyhlášku kritizoval. „Přijde mi to jako zbytečný a nesmyslný krok. Pokud chce město podporovat podnikatele, tak tohle je jeden ze způsobů, jak je zaručeně otrávit a znepříjemnit život. Je to v každém případě krok zpět, pokud tedy chceme být městem, které podporuje podnikatele, cestovní ruch a život v centru města," komentoval Kovařík.

Opoziční zastupitel Jiří Kacetl našel ve vyhlášce ještě jeden problém. „Hlasoval jsem proti vyhlášce, už kvůli zvýšení poplatku. Jeho dosavadní výše byla dobrým opatření. Současně moc nechápu znovuzavedení vyhrazeného parkování v městské památkové rezervaci. Znovu dojde ke stavění příslušných značek, přitom odstranění nevzhledného lesa dopravního značení trvalo před několika lety velmi dlouho," argumentoval Kacetl. Vyhláška nakonec prošla hlasy osmnácti městských zastupitelů.