Na dveřích restaurace najdou lidé sdělení, že své hosty přivítá až na jaře. „Chybí turisté a není z čeho platit lidi. Masarykovo náměstí je mimo sezonu mrtvé, lidé se soustředí v okolí pivovaru. V zimě jsme zavřeli už loni a budeme tento trend držet dál,“ vysvětlila Eva Pytlíková z Černého medvěda.

Jak doplnila, místní lidé si do podniku cestu nenašli a majitelé jsou proto závislí pouze na turistech. Navíc se potýkají s nedostatkem spolehlivého personálu.

Gastronomickou scénu ve Znojmě sleduje Lukáš David, který podniká v oblasti cestovního ruchu. „Zavření některých podniků přes zimu považuji za pochopitelný tah. Jen schopný kuchař přijde na nemalé peníze,“ poukázal.

Hasiči nedoporučují lidem vstupovat na ledovou plochu.
Labutě na vodě a mráz. Při záchraně hrozí nebezpečí,varují hasiči na jihu Moravy

Podle brněnského ekonoma Petra Pelce se restauratéři potýkají mimo jiné i s dozvuky následků nedávné pandemie. „Během covidu se změnilo uvažování lidí. Odvykli sdružování. A zařízení typu restaurací a pohostinství tím trpí. V současné době není běžné, že lidé navštěvují restaurace denně," poukázal Pelc.

Podobně uvažoval i Lukáš David. Fungování restaurací podle něj přímo souvisí s ochotou zákazníků nechat za kvalitní jídlo přiměřené peníze. „Otevřít hospodu ve Znojmě chce velké nadšení a odvahu. Vše je o lidech, kteří do podniku chodí a nechají tam útratu. Ve Znojmě táhne bohužel rychlé občerstvení a kvalitní restaurace mají často nouzi o zákazníky,“ uvažoval David s tím, že podniky pociťují také drahé energie. Suma se pak musí promítnout do ceny jídel.

Ekonom Pelc shrnul důvody k dočasnému uzavření hospod. „Uspoří náklady, maximální zisk směřují do letního období a hlavní sezony. Vliv mají i přes zimu zavřené zahrádky tam, kde je atraktivní venkovní posezení. A v neposlední řadě může mít vliv i omezený přístup k sezonním regionálním surovinám," uvažoval Pelc.

Bohuslav Zika oslavil ve Znojmě sto let.
Bohuslav Zika oslavil ve Znojmě sto let. Pomáhá mu i zdravý životní styl

Ve Znojmě je již déle než rok zavřená restaurace Na Věčnosti, funguje pouze klub ve sklepení. Jen o pár desítek metrů dál narazí lidé na zavřené dveře Kavárny U mlsného kocoura. Přerušený je provoz restaurace La Casa Navarra v Kovářské ulici a majitelé ji nabízejí k pronájmu. Znojmo není jediné, kde podniky končí. Nedávno zavřela vyhledávaná hospoda v Mikulově.

Jedenáctitisícový Mistelbach láká k nákupům především Čechy z příhraničí.
Cesty za nákupy do Rakouska. Nejen potraviny, Jihomoravané si chválí i drogerii

Dalším zásahem pro hospodské i zákazníky může být navýšení DPH u piva. Deník o situaci napříč jižní Moravou informoval ZDE.

Rekonstrukce i odpočinek

Na přelomu roku ukončilo na dva měsíce provoz také Mikuláš bistro na Starém Městě ve Znojmě. „Zákazníkům děkujeme za přízeň, dodavatelům za skvělou spolupráci a zaměstnancům za jejich skvělé pracovní nasazení.” napsali provozovatelé bistra koncem roku na svých sociálních sítích, kde se loučili s rokem 2023.

Podnik je vyhledávaným místem zejména v letních měsících kvůli své poloze a romantické venkovní zahrádce s výhledem na kostel svatého Mikuláše. Lidé na místo míří také kvůli řízeným degustacím, které pořádají ve spolupráci s místními vinaři. Na nízké tržby v zimních měsících si nestěžují a důvodem jejich pauzy není nedostatek zákazníků.

Trojice majitelek se rozhodla využít zimní měsíce k rekonstrukci, výmalbě prostor, vzdělávání se a také k odpočinku se svými nejbližšími. Dveře bistra se pro zákazníky otevřou opět od 1. března.

Za jídlem i za hranice

S nabídkou restaurací ve Znojmě je spokojená například Simona Čermáková. Do Znojma přijela v létě s přáteli. „Jižní Moravu máme rádi a Znojmo jsme objevili nedávno. Kam jsme se hnuli, všude dobře vařili. Snídaně na Horní České byly skvělé a po návratu z koncertu jsme využili i Hladový vokno, které je jen o kousek dál,“ popsala návštěvnice Znojma.

VOC Znojmo chystá novou vinařskou akci.
Chutnáme Znojmo. Nová akce potěší milovníky vína. V klidu a bez davů

Podle Lukáše Davida může mít i rychlé občerstvení s konceptem úspěch. Vždy je ale návrat zákazníků vykoupený spoustou času, který musí restauratér obětovat. Ať jde o jídlo, dobrou kávu nebo víno.  „Za zmínku stojí MaxWilliam Balance coffee,“ uvažoval.

Za vysokou gastronomií podle něj lidé ze Znojma jezdí spíše do Retzu nebo Vídně. „I když přímo ve Znojmě nebo v jeho okolí jsou také podniky, které mají reprezentativní prostory i kuchyni. Třeba Hotel Premium, Vinice Hnanice nebo Thaya,“ vyjmenoval David.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další propouštění v Laufenu ve Znojmě. Bez práce zůstane na dvě stě lidí

Zdroj: Deník/Ilona Pergrová