Věří v dokončení všech zmíněných stanic nejpozději v roce 2022. Smlouvu na úvěr ve výši sedm set milionů korun má kraj s bankou podepsat do poloviny listopadu. „Rozhodli jsme se využít úvěrového financování, abychom posílili zdroje na investice v období ekonomického růstu. Kraj v současnosti bez problémů splácí závazky a letos ukončil splácení úvěru 1,2 miliardy korun přijatého v roce 2005,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Osm nových základen má vyjít na čtvrt miliardy korun. Jako první se má začít stavět v Hustopečích a Šumné, a to už na jaře příštího roku. „Současná budova sice disponuje garáží, ale rozměrově se nedá využít pro sanitní vůz, který je tak před základnou vystaven nepřízni počasí,“ poukázal na jeden z nedostatků stanice v Šumné vedoucí lékař záchranářů na Znojemsku Luděk Chloupek.

Ilustrační foto.
Překračují koleje i přes zákaz. Policisté za čtyři dny chytili sto dvacet lidí

Podobnými neduhy trpí záchranáři v Hustopečích, kde základna vznikla přestavbou nemocniční kotelny. Místnostem chybí zateplení, izolace, při deštích navíc prší do garáže a v létě rozpálená plechová střecha vyžene teplotu uvnitř do enormních hodnot. „Na novou základnu čekáme mnoho let, takže budeme moc rádi, když se v březnu začne stavět,“ svěřil se vedoucí lékař hustopečské záchranky Ondřej Havlíček.

První dvě základny mají být hotové po dalších čtrnácti měsíci, tedy zhruba v květnu 2020. „Přibližně rok se připravují i stavby nových objektů v dalších šesti lokalitách. Stavby budou zahajované postupně tak, jakým způsobem se bude dařit zajistit projektovou a získat všechna potřebná povolení,“ nastínil ředitel krajských záchranářů. Nejnákladnější mají být základny v Boskovicích, Kyjově a Veselí nad Moravou.

Ministerstvo zemědělství, kraj a Povodí Moravy se dohodli ve čtvrtek na navýšení hladiny v Nových Mlýnech.
Navýší hladinu Nových Mlýnů kvůli suchu. Ornitologové zůstávají proti