Dvě odvodněná a upravená nádvoří, opravenou konírnu a zázemí pro umělce vystupující v banketním sále má přinést uherčickému zámku dotace z evropských fondů. Zda se svou žádostí památkáři uspějí, se mají dozvědět na konci roku.

Pro malebný, ale zchátralý zámek na západním okraji Vranovska by to byla za posledních dvacet let nejvýraznější peněžní vzpruha. „Od roku 1996 šlo do oprav postupně asi sedmdesát milionů korun. Jednalo se například o obnovu střech a odstraňování nejvážnějších, zejména statických poruch," řekla ČTK kastelánka Eva Štěpánová.

Z chystaného projektu chtějí památkáři napravit další havarijní problémy. „Musíme výškově upravit vstupní arkádové nádvoří i hlavní nádvoří zámku a obě také odvodnit, aby deště nepodmáčely arkády a fasádu," vysvětlila Štěpánová.

Dalších oprav si všimnou i návštěvníci zámku. „Chceme pokračovat v opravách bývalých knížecích koníren. V jedné jsme loni nákladem asi dvou milionů korun zřídili toalety, občerstvení a pokladnu. V druhé bychom nyní mohli zřídit vstupní expozici pro návštěvníky a prostor pro venkovní výstavy," dodala Štěpánová.

Zamýšlené opravy přivítala starostka Uherčic Vladimíra Pešková. „Zámek na rozsáhlejší opravy čeká už řadu let, památkový ústav na něj poněkud pozapomínal. Škoda jen, že to nepřišlo trochu dřív, už mohl být zámek v lepším stavu," řekla starostka.

Připomněla, že v posledních letech zámku pomáhal nejpravidelněji dobročinný recitál pěvkyně Pavlíny Senić pořádaný v rámci Hudebního festivalu Znojmo. „Díky tomu bylo možné opravit některá okna a podobně. Další opravy jistě prospějí i většímu zájmu o zámek. Už nyní je poznat, že do Uherčic a na zámek jezdí více lidí díky nedávno opravené restauraci," dodala starostka.

Recitál sopranistky Pavlíny Senić pořádá Hudební festival Znojmo od roku 2009 a díky dobročinným dražbám vín už pro zámek získal milion korun. „Vzpomínám si na kulturní šok z toho, jak zámek vypadal, když jsem tu byl poprvé. Snad i naše podpora měla podíl na tom, že Uherčice stoupají v prioritách pro budoucí opravy. Doufám, že se dožijeme toho, že zdejší zámek bude skutečně jako zámek vypadat," řekl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Opravy mohou přispět i k vyššímu povědomí o zámku. „Ještě účinnější by ale byl společný marketing, který byl nabídl jednak hrady a zámky Podyjí. Samotné Uherčice i sousední Vratěnín jsou zajímavé i jako typické venkovské destinace nabízející klid a odpočinek," řekl odborník na regionální marketing Pavel Kovařík.