Dokonce jen kolem pětiny zeleného katastru mají v Hustopečích na Břeclavsku, kterými navíc prochází dálnice. „Původní město bylo mnohem menší, při následné výstavbě zeleň postupně mizela. Docela výrazně to tak bylo za minulého režimu a je i nyní, přestože se město snaží o opak. Požadavky obyvatel směřují totiž spíše na parkovací plochy,“ uvedl Michal Vejpustek z hustopečského muzea.

Podobné procento rostlin mají i ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Je to dané historickou zástavbou. V posledních letech ji do zeleně nerozšiřujeme. Snažíme se také obnovovat parky, novou výsadbu necháváme zalévat dokonce i o víkendech,“ prohlásil veselský starosta Miloš Kozumplík.

O zhruba dva týdny dřív letos začal samosběr jahod v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Hned první den plnily košíky oblíbeným ovocem stovky lidí.
Jahody dozrály o dva týdny dřív. Plantáže vzali lidé útokem

Naopak podle jednaosmdesátileté Věry Heidlerové přírodních ploch ve městě ubývá. „Je tady velice sucho. Navíc se obáváme, že přijdeme o další stromy v Zámeckém parku,“ posteskla si Veselanka.

Podíl zelených ploch v katastru obce:
∙ Hodonín: 60 %
∙ Moravský Krumlov: 56 %
∙ Břeclav: 45 %
∙ Mikulov: 32 %
∙ Kyjov: 31 %
∙ Znojmo: 26 %
∙ Veselí nad Moravou: 22 %
∙ Hustopeče: 15 %

Mezi okresními městy má v kraji podle srovnání Deníku nejméně zelený katastr Znojmo. „Příčinou je zřejmě to, že se od města odloučily některé vesnice. I tak si myslím, že Znojmo je nadprůměrně zelené, navíc radnice zpřístupnila i některé parky,“ vyjádřil se tamní středoškolský učitel Bohumil Kašpárek. Jak upozornil starosta Jan Grois, město také vlastní rozsáhlé lesy mimo svůj katastr.

Naproti tomu za nejzelenější okresní město na jihu statistika určila Hodonín, na jehož území zeleň převládá. „Je to dobrá zpráva. Má na to podstatný vliv Dúbrava, v níž vlastníme velké plochy lesa. Výzvou jsou ale pro nás městské parky, které volají po obnově. Jako první je na řadě park v Sadové,“ uvedl místostarosta Hodonína Vítězslav Krabička.

První místo potěšilo i hodonínskou zastupitelku a lékařku Martu Kotkovou. „Dostatek zeleně má totiž pozitivní význam na zdraví obyvatel a pobyt v lesích je dobrý pro regeneraci organismu,“ dodala.

Ilustrační foto.
Mladý řidič přišel tento měsíc už o druhé auto