Jednapadesátiletou pacientku s onemocněním Covid-19 přivezla speciální sanitka do Brna krátce před druhou odpoledne z Fakultní nemocnice v Ostravě, kde dosud v těžkém stavu ležela.

"Žena je napojena na umělou plicní ventilaci a její zdravotní stav zůstává vážný. Je první nemocnou na Anesteziologicko resuscitační klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny, které bude podáván lék remdesivir," upřesnila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Mapa koronaviru na Jižní MoravěZdroj: Deník/ archiv

Na zmíněné klinice zůstává ve vážném stavu kromě této pacientky ještě jeden muž. A jak již Deník Rovnost informoval, v pátek zemřel ve stejné nemocnici pacient, který se tak stal devatenáctou obětí koronaviru na jihu Moravy.

Brno 11.5.2020 - otevření zahrádek, kadeřnictví a nákupních center
Brno dostalo krev do žil. Podívejte se, jak lidé naplnili zahrádky a obchody

Krajská hygienická stanice dosud v regionu zaznamenala 493 lidí s Covid-19. "Za posledních čtyřiadvacet hodin přibylo osm nových případů. Naproti tomu máme v Jihomoravském kraji od jedenáctého března už 345 vyléčených pacientů, což je sedmdesát procent všech dosud zaznamenaných případů, přičemž 301 se jich vyléčilo doma a zbylých 44 lidí bylo s nemocí hospitalizovaných," vypočítala epidemioložka Renata Ciupek z Krajské hygienické stanice v Brně.

Největší denní nárůst v počtu vyléčených pacientů přitom hygienici registrují na Břeclavsku, kde za jediný den přibylo čtrnáct uzdravených lidí. Dalších pět lidí se z koronaviru zotavilo v Brně a na Brněnsku a jeden na Znojemsku.

Jiří Faltýnek  - Zasedání brněnského zastupitelstva. Na snímku je nový zastupitel města Jiří Faltýnek (ANO), syn místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka.
Podezření z korupce? Syn místopředsedy ANO Jiří Faltýnek je stále členem hnutí

Od začátku pandemie na jižní Moravě nařídili zdravotníci karanténu 3473 lidem, přičemž aktuálně jich v izolaci zůstává třiadevadesát a v takzvané karanténě pendlerů a repatriantů je 163 lidí.

Ministerstvo zdravotnictví pak ve statistikách k pondělnímu podvečeru registrovalo v tuzemsku 8157 pacientů s prokázaným onemocněním Covid-19, přičemž 291 z nich koronaviru podlehlo a 4695 se jich vyléčilo. Zdravotníci pak dosud v republice otestovali více než 306 tisíc lidí.