Po pěti měsících opustí dosavadní první místostarostka Znojma Olga Štefaniková svou funkci, radniční koalici i hnutí ANO, které vedla do podzimních komunálních voleb. Nechce dál pracovat v koalici, kde dominující sociální demokracie podle ní partnery používá jen jako nástroje pro prosazení svých zájmů. Předseda znojemského ANO David Štolpa vyjádřil politování, rozhodnutí ho však prý nepřekvapilo.

Štefaniková oznámila, že své funkce složí k pondělku, kdy zasedá městské zastupitelstvo. „K mému rozhodnutí mě dovedly poměry panující v současné koalici, kde sociální demokracie považuje koaličního partnera za nástroj k prosazení svých zájmů a staví jej do role takříkajíc hlasovacího panáka bez vlastního názoru," uvedla místostarostka.

Poukázala také na to, že čtyřčlenný klub hnutí se rozpadl poté, co někteří jeho členové kývli na rozšíření koalice o KSČM. „Nemohu nést odpovědnost za činnost zastupitelů, kteří v této koaliční spolupráci zamýšlí pokračovat. Proto vystupuji i z hnutí ANO," sdělila Štefaniková, která zůstane nezařazenou zastupitelkou.

Znojemský předseda ANO David Štolpa její rozhodnutí chápe. „Osobně mě to mrzí, ale v tuto chvíli je to asi správné řešení. Členská základna se s doktorkou Štefánikovou v řadě zásadních otázek dlouhodobě neshoduje a přetrvávání tohoto stavu už nemělo žádnou perspektivu," uvedl Štolpa s tím, že nová podoba koalice odpovídá výsledkům komunálních voleb.

Starosta Vlastimil Gabrhel (ČSSD) reagoval zdrženlivě. „S hnutím ANO jsme v posledních týdnech vedli diskusi o posílení stability současné koalice. Oznámení paní místostarostky je pro mě novou informací. Pokud opravdu rezignuje na svou funkci, bude muset zastupitelstvo zvolit nového místostarostu," konstatoval starosta.

Z hnutí ANO vystupuje i znojemský lékař Daniel Hudeček. Ten již těsně po podzimních komunálních volbách kvůli nesouhlasu se zprostředkovanou účastí komunistů na vedení Znojma složil svůj zastupitelský mandát, stále však byl členem hnutí. Nyní však došla trpělivost i jemu.

Hudeček potvrdil, že odešel právě kvůli příklonu znojemského ANO ke komunistům. „Je to jedním z důvodů, proč nyní hnutí opouštím. Tedy, že místní organizace vyslyšela žádost sociální demokracie a schválila přizvání komunistů do otevřené koalice na znojemské radnici. To mě nepříjemně překvapilo a dál nejsem schopen zůstat členem ANO," řekl Hudeček.

Znojemského politologa Jaromíra Příkazského rezignace Štefanikové zcela nepřekvapila. „Signály, že vše nefunguje zcela hladce, byly vidět od začátku. Nynější situace je vyvrcholením vnitřní nejednoty v hnutí ANO. Koalice ostatně byla postavená tak, že se mohla opřít o hlasy komunistů či dalších zastupitelů. Je logické, že Štefaniková bude nyní nezařazenou zastupitelkou. Uvidíme, jaký bude další vývoj, zda ji politika třeba časem nepřestane bavit úplně," poznamenal politolog.

Odchodem Štefanikové přichází ANO již o druhého funkcionáře na radnici. V lednu složil funkci i mandát tehdejší místostarosta Jan Fiala. Ten čelil kritice kvůli svým dluhům za městský byt a další závazky. Svůj vynucený odchod vnímal jako výsledek politických tlaků. Ve funkci jej nahradil Jan Blaha a do rady zastupitelé zvolili Davida Štolpu. Oba zastupitelé ANO nyní v koalici zůstávají.

Anketa: Co říkáte na odchod místostarostky?

Jiří Kacetl (Pro Znojmo):

Rozhodnutí paní Štefanikové je zcela přirozené. Útoky v radnicí koupených médiích směřovaly právě proti ní. Chtěla asi vést nezávislejší politiku a dostala takříkajíc přes prsty. Rozpad klubu ANO svědčí i o tom, že šlo o narychlo sestavenou kandidátku bez vnitřní soudržnosti.

Jiří Ludvík (Změna Znojmo):

Už při volebních vyjednáváních jsme paní Štefanikovou i její stranické kolegy varovali v tom smyslu, že nedostanou příliš prostoru. Nejsem tedy překvapený. K jejímu rozhodnutí odejít z dosavadní pozice místostarostky přispěly i silné osobní problémy s vedením znojemské radnice.

Petr Nezveda (ODS):

Omezené možnosti v rozhodování a hlasování mohli zástupci ANO očekávat, vzhledem k nepoměru sil mezi politickými stranami v koalici. ANO je navíc nové uskupení a lidé se navzájem neznali, než do politiky vstoupili. Odstoupení paní místostarostky mě nepřekvapilo.

Pavel Jajtner (KDU-ČSL):

Vím, že se paní Olga Štefaniková necítila ve funkci místostarostky dobře. Ve vedení města byla totiž značná disharmonie ve vzájemné komunikaci. Pozoroval jsem, že setrvávat za tak nepříjemných okolností na radnici bylo pro ni poslední dobou velmi skličující.