Drzost chlupatých potvor nezná mezí, berou lidem čepice, straší malé děti a mají radost, když se rozpláčou. Kdo si své dítě nehlídá, může skončit u pekelného výslechu, na který dohlíží Lucifer. Jeho asistent má velkou knihu hříchů, kde najde vše, co hříšníci spáchali. „Jméno, heslo,“ zahučí odporný čert.

„Čtu tady, že jsi zlobila,“ zle se podívá na mladé děvče.

„Trochu,“ pípne.

„Někdy zlobím mladšího bráchu, dělám mu naschvály, směju se mu, když se mu něco stane,“ vyznává se ze svých hříchů.

„Tak to se na tebe moc těším v pekle,“ říká spokojeně Luciferův asistent. A líčí, jak jim děvče bude sloužit, vařit a uklízet.

Ilustrační foto.
Prodej vánočních stromků: starší lidé berou smrk a borovici, mladší zase jedle

Další čert si vyhlídne v přihlížejícím davu ženu. „Tahle baba by mohla být velká hříšnice. Ustup děvče! Maminka propadá peklu,“ křičí a vede ji před pekelnou stolici.

„Holoto jedna, poklekni,“ nebere si servítky a pokračuje v tvrdém výslechu. Nakonec vyřkne soud, kterým pasuje ženu do pekelného blázince.

Nekončí tam jediná. „Máme teď v pekle osmdesát procent znojemských manželek,“ prozrazuje samotný Lucifer.

Ilustrační foto
Vlak naboural do auta plného čertů, anděl za volantem srazil cyklistku

Peklo jim tam ale ženy nedělají. „Mají dobré návyky. Když jsou hodně zlé, dělají ventilátory. Za jeden hřích se otočí jednou a ty, které jich mají hodně, se točí pořád. Potřebujeme občas ten náš smrad vyvětrat,“ vypráví vládce ohavných stvoření.

Jeho tiskový mluvčí není s akcí úplně spokojený. „Je tady spoustu hříšníků, ale spoustu hodných dětí, takže bohužel ještě máme v pekle volno. Je tam místo pro vás novináře i pro všechny ostatní,“ kření se pekelník.

Po hodině běsnění zavládne ve Znojmě opět klid. Lidé se z šoku vzpamatovávají u teplého punče ve stáncích na přilehlém Masarykově náměstí. Už v pátek 14. prosince ale centrem města projde děsivý průvod rakouských čertů.

Ilustrační foto.
Návrh rozpočtu Znojma: schodek 49 milionů korun