Jak dodala, nejvíce tříd otevřou již tradičně v největší znojemské základní škole JUDr. Mareše, a to čtyři v budově na Klášterní ulici. Tři nové prvňáčky přivítají i na odloučeném pracovišti v Konicích. „Tři třídy prvňáčků vzniknou za Základní škole Mládeže a v Příměticích. Dvě budou děti navštěvovat na Základní škole nám. Republiky, základní škola Pražská otevře dvě třídy v budově na Pražské a jednu na odloučeném pracovišti na Slovenské," vyjmenovala Pastrňáková.

Podobně základní škola na Václavském náměstí bude mít jednu třídu prvňáčků na hlavní budově a dvě na odloučeném pracovišti v Jubilejním parku. „Kolik dětí do první třídy opravdu nastoupí, bude jasné až prvního září," dodala mluvčí města.

Pokud se budoucí prvňáčci nedostanou do školy, kterou jim rodiče zvolili, nastoupí tam, kde je volné místo. Některé ze škol se totiž již několik let potýkají s větším počtem zájemců. Přednost při přijetí mají vždy děti, které bydlí ve spádovém obvodu školy.

Několik silných ročníků za sebou město nepřekvapuje. „Kapacita škol je dostatečná a na všechny se dostane. Pokud rodičům nevyhovíme, doporučíme jim jinou školu, kde je volné místo. Ale rozhodnutí je na nich," vysvětlil místostarosta Znojma Jan Grois, který má školství v gesci.

Kromě spádového obvodu školy a bydliště je hodnoticím kritériem také fakt, zda má dítě již ve škole staršího sourozence nebo pořadové číslo u zápisu. Rodiče tak čekali u škol velmi časně ráno.