Poslední dny před tradičními znojemskými slavnostmi vína jsou v plné práci zejména vinaři. Pro návštěvníky vinobraní chystají tisíce litrů burčáku. Hrozny ranných odrůd začali sbírat včera. Zástupci hlavních producentů vín ze Znojemska se shodují, že letošní ročník vypadá prozatím velmi slibně.

„V úterý posbíráme odrůdu Muškát moravský z vinice U Auerova kříže a částečně i Müller Thurgau. Z těchto odrůd připravíme na vinobraní burčák. Hrozny letos vypadají velmi pěkně, cukernatost se pohybuje kolem osmnácti stupňů. Bude z nich určitě výborný burčák,“ řekl vedoucí vinic Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk.

Patrně nejvíc burčáku chystá na vinobraní šatovský Znovín. „Sběr hroznů odrůd Müller Thurgau, Muškát moravský a Irsay Oliver jsme zahájili v pondělí, celkem potřebujeme sklidit kolem čtyř a až pěti set metráků, ze kterých vylisujeme dvě stě padesát až tři sta hektolitrů burčáku,“ uvedl výrobní ředitel Znovínu Antonín Zatloukal.

Zájem o burčák je podle jeho slov rok od roku větší. I šatovští vinaři doufají ve velmi dobrou úrodu. „Vlastní sklizeň nám pak začne zřejmě příští týden. Letošní úroda vypadá po deštích, které přišly před dvěma třemi týdny, velmi dobře. Révě to velmi pomohlo,“ uvedl Zatloukal.

„Hrozny na burčák jsme začali sbírat v pondělí dopoledne. Chystáme zhruba deset tisíc litrů z odrůd Muškát moravský a Müller Thurgau. Doufám, že při vinobraní prodáme kolem šesti až sedmi tisíc litrů,“ uvedl ředitel dobšické vinařské firmy Lahofer Stanislav Lancouch.

Skutečné vinobraní zahájí společnost za zhruba dva týdny. „Hlavní sběr hroznů začneme kolem dvaadvacátého září. Pokud vydrží počasí, vypadá letošní úroda velmi slibně,“ dodal Lancouch.

Hrozny na burčák už sbírají i vinaři v Novém Šaldorfu. „Burčák chystáme právě jen pro vinobraní a náš tradiční mázhaus na Masarykově náměstí. Na základě zkušeností z předchozích let připravíme kolem dvaceti hektolitrů. První hrozny máme už sebrané, lisovat začneme v úterý,“ řekl sklepmistr šaldorfských Modrých sklepů Antonín Koníček.

S hlavní sklizní zatím v Šaldorfu nespěchají. „Zpracováváme odrůdy, které mohou dozrávat na vyšší cukernatost, jako je Rýnský ryzlink, Sauvignon, Burgundské. Snažíme se vyrábět přívlastková vína, proto, pokud vydrží počasí, můžeme se sklizní vyčkat třeba až do konce září,“ dodal Koníček.
S přípravami finišují i aktéři letošního průvodu a historického programu. V sobotu si vyzkoušeli kostýmy, ve středu je čeká generální zkouška na Masarykově náměstí.

Pro přespolní návštěvníky vinobraní nachystali pořadatelé bezplatnou kyvadlovou autobusovou dopravu i do vzdálenějších míst Znojemska. Jízdní řády lze najít na webových stránkách www.vinobrani.cz.

Zvláštní vlaky vypraví v nočních hodinách i České dráhy, zoufat si ale nemusí ani motorizovaní návštěvníci. „Pro autobusy bude záchytné parkoviště u čerpací stanice společnosti Čas, hned u vjezdu do města ze směru od Brna. Řidiči pak budou moci zaparkovat svá auta v areálu bývalé firmy Fruta na Dobšické ulici. Na obě parkoviště budou samozřejmě navádět směrové cedule,“ uvedl ředitel pořadatelské agentury Jindřich Jansa.

MARTIN MOŠTĚK
DANIEL SMOLA