Pořadatelé tradiční a prestižní slavnosti klasické hudby od města žádali půl milionu. „Žádali jsme tolik, kolik nám dovolují pravidla nastavená radou města. Je to zhruba deset procent rozpočtu letošního festivalu, který nabídne například inscenaci Dona Giovanniho v jedinečném obsazení," řekl president festivalu a městský zastupitel Jiří Ludvík. V titulní roli opery se má představit sólista vídeňské Státní a newyorské Metropolitní opery Adam Plachetka.

Návrh radních na třistatisícový příspěvek nechtěl Ludvík příliš komentovat. „Doufám, že o tom ještě bude diskuse na zastupitelstvu a těším se na ni. Myslím si totiž, že festival a jeho rozpočet by měl stát na čtyřech nohou a jednou z nich je samozřejmě město Znojmo," řekl Ludvík.

Kulturní komise posuzující všechny příslušné žádosti o městské dotace a příspěvky navrhla radním, aby festivalu dali peněz víc. „Zabývali jsme se tím dlouho a pečlivě. Všechny žádosti posuzujeme podle kritérií stanovených radou a přihlížíme při tom k prioritám města. Festivalu jsme navrhl čtyři sta tisíc, dalších sto tisíc pak jde na Jazz fest, který rovněž pořádá Hudba Znojmo," sdělila předsedkyně kulturní komise Jitka Schneiderová.

Jak dodala, festival osobně považuje za velkou akci pro Znojmo. „Nicméně komise má vůči radě poradní hlas. Radní mají pravomoc návrhy komisí měnit," připomněla Schneiderová.

Radnice oficiálně změnu navrženého příspěvku nekomentovala. „Mohu sdělit jen to, že jde o návrh rady města, finální částku schvaluje zastupitelstvo," odkázala mluvčí města Zuzana Pastrňáková v odpovědi na otázku po důvodu změny na postup projednávání.

O něco sdílnější byl radní a člen komise David Štolpa. „Je to kompromis, protože doporučení z komise nebylo pro většinu členů rady přijatelné. Každý z členů rady má na tuhle akci jiný názor, " nastínil atmosféru v radě Štolpa. Jak dodal, sám byl nakloněn původnímu návrhu komise. „Věděl jsem ale, že o tom bude diskuse, a že lze očekávat snížení. Další debatu očekávám na zastupitelstvu, výsledek nechci předjímat," dodal Štolpa.

Znojemský politolog Jaromír Příkazský poukázal na souvislosti rozhodování. „Je to příběh a spor, který se opakuje každý rok při projednávání žádostí o dotace," poznamenal politolog.

Poukázal přitom na politický rozměr celé záležitosti. „Zastupitel Ludvík patří k nejhlasitějším opozičním politikům, což se může do rozhodování rady promítat. To je fakt komunální politiky, kterému se patrně nelze vyhnout. Ukazuje to to ale také na potíže se systém rozdělování dotací. Město se systém pokusilo změnit, ale stále platí, že zásadní slovo mají komise a rada, " poznamenal znojemský politolog.