Společný stánek regionu opět zajišťuje společnost Znojemský regionální rozvoj. „Znojemská expozice bude nabízet turistům například ubytování, cykloturistiku a pěší turistiku, památky, posezení ve sklípcích u vina, nově otevřené adrenalinové trasy ve Znojemském podzemí a další zajímavosti," sdělil ředitel společnosti Samir Maloula.

Možná to ale bude její poslední účast na veletrhu. Znojmo, jako klíčový člen spolku, totiž z rozhodnutí zastupitelů ke konci roku končí své členství.

Zástupci dalších měst považují prezentaci na veletrhu za důležitou. „Jsem velmi rád, že se díky řediteli Maloulovi a našemu starostovi Formanovi stánek na veletrhu bude. Účast považujeme za důležitou. Jsem přesvědčen, že v současné době poroste zájem o tuzemskou turistiku a ostatně žádný internet nikdy nenahradí přímý kontakt s návštěvníky," řekl místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Město letos sází hlavně na představení nově opraveného zámku. „Návštěvníky stánku přivítá kněžna Miroslava, a na jejím krásném knížecím křesle se s lidé mohou i vyfotit. Představíme také naše tradiční Meruňkobraní a další akce," vypočítal Volf.

Důležitou novinkou je podle něj i nový společný propagační materiál. „Představuje zajímavosti Moravského Krumlova, Miroslavi, Jevišovic, Bohutic, Petrovic, Bohutic, Višňové a Vedrovic. Chceme tak přesvědčit návštěvníky, že stojí za to v našem regionu pobýt delší čas," dodal Volf.

Naproti tomu Znojmo letos bude sice vidět na dvou stáních, regionálního rozvoje a kraje, ale rozsáhlejší prezentaci nechystá. „Informační centrum a objekty v naší správě budou zastoupené na stánku kraje. Jelikož se ale současně koná veletrh ve Vídni, soustředíme za Znojemskou Besedu naši pozornost tentokrát tam," řekl ředitel Besedy František Koudela.

Novinky chtějí představit také zástupci Krumlova a Jevišovic. „Naším hlavním lákadlem je nová expozice moderního umění ze sbírek Mueza Kampa na zámku," sdělil šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda.

Jevišovice představí své nově opravené předzámčí. Podle znalce regionálního marketingu Pavla Kovaříka je účast na veletrhu zajímavá. „Sice jejich význam klesá, ale stále tam lze navazovat kontakty a je to také příležitost vyniknout. Není důvod na ně rezignovat, ale je potřeba přicházet se zajímavými nápady," poukázal Kovařík.