O jedenatřicet obyvatel vzrost v prvním čtvrtletí počet lidí bydlících na Znojemsku. Boom zažívá především porodnicko – gynekologické oddělení znojemské nemocnice. Naopak se poněkud zbrzdil nárůst počtu lidí, kteří se na Znojemsku stěhují.

Vyplývá to z prvních letošních údajů, které včera zveřejnil Český statistický úřad.

Jen v prvním čtvrtletí se na Znojemsku narodilo 322 dětí, za celý loňský rok to přitom bylo zhruba osm set šedesát. Znojemští porodníci očekávají, že ke konci roku překročí hranici jednoho tisíce porodů.

„Vloni byl nárůst porodnosti minimální. Teď už máme o sto porodů více, než za stejné obdoní vloni,“ uvedl zástupce primáře znojemské porodnice Petr Půček.

Podle něj je nárůst porodnosti způsoben tím, že nyní rodí populačně silné ročníky z první poloviny sedmdesátých let.

Za první tři letošní měsíce se na Znojemsko přistěhovalo z Česka i zahraničí téměř dvě stě šedesát lidí. „Znojemsko se stává pro lidi atraktivní, třeba svou blízkostí k Rakousku. Od nového roku vstoupíme do schengenského prostoru. Cesta do Vídně přitom trvá skoro stejně jako do Brna. Jednali jsme třeba s Číňany, kteří chtějí ve Znojmě založit cestovku. Pro ně je blízkost Vídně, Brna a Prahy zajímavá,“ domnívá se starosta Znojma Petr Nezveda.

Podle ředitele Základní školy JUDr. Mareše Miloslava Hubatky se však nyní Asiaté spíše odstěhovávají. „Vietntamci jdou na západ kvůli obchodu, tady už je trh přesycen. Odcházejí i Mongolové, ti většinou za rodinami,“ tvrdí Hubatka, do jehož školy chodí spousta dětí přistěhovalců.