V těchto dnech sepisují odpůrci kácení petici, která bude již od příštího týdne přístupná na internetu. Chtějí zabránit tomu, aby nedošlo k podobné holoseči, jako ve Středním parku. „Nelíbí se nám to, k čemu má v parku dojít. Snažíme se připravovanou peticí vyburcovat lidi. Podali jsme společně se spolky Za Znojmo přívětivější a Občané pro Znojmo odvolání proti rozhodnutí, které povoluje kácet jednačtyřicet zdravých stromů," vysvětlil šéf Okrašlovacího spolku ve Znojmě Otto Bouda s tím, že mezi stromy není podle odborných posudků ani jeden v havarijním stavu. „Jedná se o celou hlavní kaštanovo-lipovou alej a další stromy ve vedlejší aleji, při budově pedagogické školy a hradebním příkopu," vypočítal Bouda.

Jak doplnil, pokusí se zabránit podobné holoseči, k jaké došlo před třemi lety ve Středním parku. „Lidem už park nenabízí to, k čemu dříve sloužil. Řeč je o klidu, stínu a vlhčím vzduchu," poukázal Bouda.

Podle odboru životního prostředí městského úřadu mají stromy padnout k zemi ještě před začátkem plánovaných stavebních prací. Než pošlou úředníci do parku dělníky s pilami, musí vyčkat na to, jak dopadne odvolání spolků. „Kácet se bude v období vegetačního klidu od letošního podzimu, případně příští rok. Pokud jde o náhradní výsadbu, měla by být dokončená nejpozději do konce května roku 2018," napsala v rozhodnutí vedoucí odboru Jana Stará s tím, že kácení je myšleno jako obnova porostu.

Nesouhlasná stanoviska spolků však zatím úředníci nevzali v úvahu. „Všechny naše protinávrhy radnice smetla ze stolu. Navrhovali jsme, aby se obnova parku rozložila do více let, což by také umožnilo průběžné dosazování stromů. Chtěli jsme také šetrnější přístup k historickým hodnotám," vysvětlil Bouda.

Nespokojenost dal najevo i Petr Lazárek. Společně s ostatními kritiky požadoval odložit kácení stromů na dobu, kdy bude mít město jasno o financích.