Exponáty přibližují zejména dětským návštěvníkům, jak žili lidé za dávných časů. Zjistí, jak vypadala selská jizva, jaké nádobí používaly tehdejší hospodyňky nebo třeba na jakých lyžích sjížděli kopce milovníci zimních sportů. Výstava vznikla ve spolupráci s dětským muzeem v Brně a organizátoři si slibují poměrně velký zájem ze strany základních škol nebo rodičů s dětmi.

Pro zvídavé

„Jde o první podobnou výstavu tak velkého rozsahu a doufám že se bude školním dětem líbit. Výstavu budou provázet i různé doprovodné akce, jejichž termín ještě upřesňujeme. Já sama si hodlám práce na některých zapůjčených předmětech vyzkoušet a doufám, že vše bude zajímat i návštěvníky," pozvala ředitelka Jihomoravského muzea ve Znojmě Vladimíra Durajková.

Jedná se opravdu o tak trochu jinou výstavu. „Chybí spousta textů ke čtení, exponáty nejsou uvězněné za sklem. Děti se mohou věcí dotýkat a vyzkoušet si, co je zajímá," přiblížila pracovnice muzea Monika Mažárová, která spolu s ostatními pracovníky muzea výstavu instalovala.

Jak říká, děti, na rozdíl od dospělých jen obtížně chápou , že cenné předměty musí muzeum chránit a zachovávat také pro příští generace.

„Předměty zapůjčilo Dětské muzeum, které vzniklo před více než dvaceti lety v Brně při Moravském zemské muzeu. Již dlouhá léta zde připravují podobné interaktivní výstavy přizpůsobené nejmenším návštěvníkům. jejich zásadou je používat minimu textových panelů a nabídnout co nejvíce předmětů, které si mohou děti osahat," vysvětlila Mažárová.

Díky spojení interaktivních prvků z Dětského muzea a předmětů lidové kultury na Znojemsku ze sbírky Jihomoravského muzea ve Znojmě vznikla výstava pro návštěvníky nejrůznějších věkových kategorií.

„Určitě mě zajímá, jak funguje třeba kolovrátek nebo tkalcovský stav, který znám jenom z pohádek. Ráda si všechno vyzkouším a uvidím, jestli půjdeme do Domu umění s paní učitelkou ve škole nebo s rodiči," těšila se sedmiletá Veronika Pokorná.

Výstava nazvaná Za dlouhých zimních večerů tak poskytuje ucelený náhled na lidová řemesla, zvyky a obyčeje nejen pomocí dochovaných originálních předmětů, ale také prostřednictvím možnosti vyzkoušet si pozapomenutá řemesla, domácí práce i prostou zábavu venkovských lidí z devatenáctého a první poloviny dvacátého století.

Krample i putýnka

„Každý návštěvník si může v vyzkoušet kromě předení na kolovrátku i tkaní na tkalcovském stavu, vyčesávání ovčího rouna kramplemi, výrobu putýnky či hrábí," vyjmenovala Mažárová.

Výstava odpoví na otázku, čím si dlouhé zimní večery krátili lidé na venkově. Neměli elektřinu, televize ani počítače. Večery lidé za dávných časů trávili jinak než my. Opravovali nářadí, vyráběli drobné věci do domácnosti i na prodej, šili, vyšívali, vyráběli svíčky nebo drali peří. U spousty těchto činností pomáhaly i děti.

Organizátoři výstavy se tak pokusili vrátit čas o dvě století nazpátek a předvedou dnešním dětem, čím se bavily v dětství jejich předkové.