Vyhřívaný trávník, který má teď plochu pokrýt, totiž potřebuje i státní dotaci, podobně jako další části oprav stadionu. Ministerstvo financí ještě však potřebnou částku neuvolnilo. Přesto se na stadionu už týden pilně pracuje.

Podle města tím ale zatím na hřišti ještě hlavní práce nezačaly. „O dotaci na trávník je požádáno, rozhodnutí však ještě nemáme. Na stadionu proto teď probíhají zatím jen přípravné práce. Opravy trávníku by tedy měly začít až po schválení dotací," přiblížila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. Kdy státní úředníci o dotaci na nový povrch hřiště rozhodnou, nedokázala mluvčí odhadnout. Vyhřívaný trávník přijde na 14,5 milionu korun.

Plocha se ale dočká i nového odtokového systému. „Hřiště pokryjí stovky metrů trubek, v kterých bude proudit teplá voda sloužící k vyhřívání travnaté plochy," popisuje web 1. SC Znojmo.

Po několika vrstvách podloží získá plocha travnatý koberec, který se v tuto chvíli připravuje v Holandsku. Kompletní rekonstrukci budou mít na starosti pracovníci firmy Prostavby.

„Fotbalisté mají všechna potřebná povolení, získali již územní souhlas s prováděnými úpravami," podotkla mluvčí Pastrňáková.

„Rekonstrukce trávníku by měla skončit za měsíc. Brzy budeme znát vítěze výběrového řízení na vybudování umělého osvětlení a kotelny. Tribuna přijde na řadu v prosinci," řekl technický manažer znojemského klubu Karel Hodák s tím, že z dosavadních pěti tisíc míst se kapacita hlediště sníží na čtyři a půl tisíce.

Časově náročné bude vybudování osvětlení, protože sloupy v betonových patkách musí přes zimu vymrznout.

Postup do nejvyšší soutěže byl pro Znojmo historickým úspěchem.Původní zatravněná plocha fotbalového stadionu je definitivně pryč.

„Všichni nám klepali po ramenou, jací jsme borci. Zavázali jsme se, že budeme hrát první ligu a za podpory města i kraje co nejdříve splníme technická kritéria, která jsou požadována pro stadion. O nováčkovskou euforii jsme z devadesáti procent přišli právě proto, že jsme neměli domácí prostředí. Místo zápasů před vlastními diváky jsme byli odsouzení hrát půl roku jinde, což je psychologicky špatné," uvedl majitel klubu 1. SC Znojmo Ota Kohoutek s tím, že na jaře již fotbalisté vyběhnou na prvoligový trávník na domácím hřišti.

Záležitosti nezbytné pro splnění všech licenčních požadavků mají přijít minimálně na pětašedesát milionů korun. Padesát milionů by měla pokrýt ministerská dotace, zbývající částka poputuje z městské a krajské pokladny.

Zastupitelé Znojma již dříve rozhodli, že město uhradí z celkových nákladů jen deset procent, maximálně však deset milionů korun.