Posledních necelých čtyřicet tisíc korun vložil první muž Znojma na transparentní účet v červenci tohoto roku. „Účet zatím stále funguje a zbylou částku, která na něm je, využiji tak, jak jsem slíbil. Rozdělením potřebným lidem či organizacím,“ uvedl Gabrhel.

Kdokoliv si nyní může ověřit, že na transparentním účtu má starosta Znojma přibližně čtvrt milionu korun. „Až bude účet prázdný, zruším jej,“ dodal.

Letos starosta z platu prvního muže Znojma nejvíce podpořil znojemské boxery. Dal jim rovných padesát tisíc korun. Výrazně méně, částkou dvacet tisíc korun, podpořil oddíl amerického fotbalu. Třicet tisíc korun putovalo vodákům na vybavení tábořišť. „Příspěvek na speciální vybavení pokoje pro vážně nemocnou Terezku v listopadu tohoto roku činil dvacet tisíc korun,“ informoval transparentní účet starosty.

Starosta ale také podpořil spolek Pro obchvat, který sám založil. Na výrobu triček s potiskem spolku a zřízení domény spolku dal téměř čtyři tisíce korun.

Ilustrační foto.
Shoda Břeclavi a Znojma. Schodek rozpočtu je přes sto milionů

Podle opozičního zastupitele Karla Fialy je zrušení transparentního účtu starosty Gabrhela po jeho vyčerpání logickým krokem. „Dalo se to očekávat. Nějaké peníze na dobročinné účely věnoval a to je pozitivní. Do detailů nechci zacházet. Vidím totiž jiné problémy ve Znojmě, které by bylo vhodné komentovat výrazněji,“ konstatoval Fiala.

Nad skutečností, že část peněz, které chtěl starosta dávat na dobročinné účely, použil i pro potisk triček spolku Pro obchvat, se Fiala příliš nepozastavil. „Je nutné říci, že jsou to jeho peníze. Nespotřeboval je sám, ale je za tím jistá politická záležitost. Fakt, že z těchto peněz dal jistou částku i na potisk triček Spolku pro obchvat, mu nelze vyčítat, ale je to úsměvné. Hodně lidí mu za to jistě bude fandit,“ dodal Fiala.

Podle politologa Miroslava Pinka pro poslaneckou dobročinnost není pevné pravidlo. „Mohli bychom říct, že ten účet funguje v souladu s tamním koloritem. Z volebních výsledků víme, že Znojemsko je nejméně předvídatelný region, kde hrají velkou roli emoce a iracionalita,“ upozornil již dříve politolog.

Ilustrační foto.
Až na dřeň. Šmukbazar vybral pro nadaci přes šedesát tisíc korun