Řada reakcí na sociálních sítích však byla negativní. „Fascinuje mě, jak se vezete na vlně, která teď frčí, ale že jsem nikoho z vás neviděl rozdávat třeba polívku bezdomovcům na vlakovém nádraží. Kolikrát jste byli navštívit znojemský dětský domov? Kolikrát jste byli ve Znojmě v Azylovém domě? Jste obyčejní pokrytci a budete-li podporovat nezákonnou nelegální imigraci, tak jste dokonce vlastizrádci," napsal například Roman Fojtík.

Iniciátora pomoci odmítavé postoje zaskočily. „Zaráží mě, kolik lidí nechápe, že někdo druhý chce pomoci někomu dalšímu," uvažoval Krainer s tím, že hygienické potřeby nebo oblečení uvítá společně s podobně smýšlejícími lidmi na již existujících sběrných místech.

Uprchlíci v táborech podle Krainera dostávají najíst, to ostatní jim chybí.

Lidé ze Znojma i okolí mohou pomáhat již od začátku září prostřednictvím Charity. Potřebné věci mohou nosit na Dolní Českou ve Znojmě. „Vítané jsou například pleny pro malé děti, spacáky, balená voda nebo sušenky. Zcela jsme vyloučili masové konzervy a oblečení máme v tuto chvíli také dostatek. Řada lidí totiž vzala pomoc tak, že uklidili doma ve skříních," podotkl vedoucí krizového týmu znojemské Charity Jan Havelka.

Začátkem týdne se vrátil z maďarského nádraží Keleti. „Je zde zřízeno provizorní středisko pomoci a šatník pro běžence. Lidé mají k dispozici oblečení, boty nebo batohy, v kterých si věci odnesou. Pomáhá jim maďarská Charita a další organizace," přiblížil Havelka. Na nádraží byla podle něj stovka lidí a největší problém je jazyková bariéra.

Podle ředitele znojemské Charity Evžena Adámka budou kromě Maďarska směřovat pomoc také do Břeclavi.

Lidé, kteří chtějí uprchlíkům pomoci, mohou přinést deky, hygienické potřeby, přikrývky, sušenky či balený chleba do sídla Charity v Dolní České, a to až do 25. září vždy ve všední den od osmé hodiny ranní do páté hodiny odpolední. Zájemci mohou přispět i finančně, a to jakoukoliv částkou na číslo účtu 1583741621/0100 s variabilním symbolem 91140.

Materiální sbírku na pomoc běžencům pořádá Diecézní charita Brno, přičemž Znojmo je jedním ze sběrných míst.