Sami a levněji. Tak mohou představitelé Znojma shrnout manažerské pravidlo pro letošní vinobraní. Ve středu znojemští radní vybrali firmy, které Znojemské Besedě pomohou s propagací a technickým zajištěním zářijové slavnosti vína. Z výsledků tendrů plyne, že soutěž srazila očekávanou celkovou cenu čtyř milionů korun za obě zakázky o čtvrtinu.

„Soutěž na zajištění propagace vyhrála pražská agentura Knowlimits s cenou milion tři sta tisíc korun, druhou zakázku na technické zajištění získala za cenu milion sedm set tisíc agentura Propag servis z Brna," informoval místostarosta Znojma Jan Grois.

Dodržení ceny i kvality odvedené práce si město podle něj hodlá ohlídat. „Jsem si jist, že si firmy pečlivě prostudovaly zadávací podmínky a spočítaly, co mohou v požadované kvalitě nabídnout. Kritéria a požadavky jsme nastavili tak, aby odpovídaly našim nárokům na Vinobraní, a jejich plnění firmami budeme samozřejmě náležitě kontrolovat," dodal místostarosta.

I když Beseda na žádost firem o týden prodloužila lhůtu pro podání nabídek, o zakázky nakonec soutěžila jen menší část agentur, které o tendrech uvažovaly. Pro každou ze soutěží město obeslalo čtyři firmy, další si vyžádaly zaslání podmínek. „Zájem o výběrové řízení mělo dohromady jedenáct různých firem. Nakonec ale soutěžily jen tři firmy na reklamu a jedna na technické zabezpečení. Žádná bohužel nebyla ze Znojma. S agenturami se začneme domlouvat na jejich úkolech, například nový web vinobraní by měl začít fungovat koncem května, od července začneme s prodejem vstupenek," řekl ředitel Besedy Dušan Varga.

Hlavním organizátorem vinobraní je letos poprvé Znojemská beseda, která má v rukou celý historický i kulturní program. Od vybraných agentur poptává zajištění propagace v médiích a na reklamních plochách či distribuci vstupenek a také obstarání stavby pódií, včetně hlavní tribuny, jejich ozvučení a osvětlení, instalaci velkoplošných obrazovek či zabezpečení mobilních toalet.

Mezi těmi, kdo po dlouhém počítání nakonec účast v soutěži vzdal, byl  Luboš Vitanovský, šéf agentury, která se na organizaci vinobraní mnohokrát podílela. „Pečlivě jsme spočítali obě zakázky a nakonec jsme dospěli k závěru, že se do kalkulací prostě nevejdeme. Ten, kdo dostane na starost technické zabezpečení, by totiž například musel prakticky všechnu požadovanou techniku vlastnit, aby si mohl dovolit neúčtovat příslušné nájmy zařízení. Vítězům  v každém případě přeji mnoho zdaru, aby odvedli dobrou práci. Samotnému vinobraní pak přeji, aby dopadlo lépe, než loni a udrželo si léta budovaný věhlas a prestiž," reagoval na výsledky tendru diplomaticky Vitanovský.
Zatímco Beseda a týmy vítězných firem mají plné stoly a počítače plánů na letošní svátek vína, po úřadech a soudech ještě kolují spory z předešlých ročníků.

Nejvyšší správní soud nedávno potvrdil pokutu padesát tisíc korun uloženou antimonopolním úřadem za dělení zakázek při zadávání organizace  částí vinobraní před třemi lety. Nyní bude  analyzovat správní řízení, ve kterém úřad  posuzoval tendr na pořádající agenturu pro předloňskou slavnost. V březnu nabylo právní moci rozhodnutí, jímž potvrdil sankci dvě stě tisíc korun za pochybení při zadávání soutěže. „Chystáme správní žalobu a jednáme o odložení splatnosti pokuty do doby, než o celé věci rozhodne soud," zakončil Varga.