Aby povědomí o projektu proniklo ke všem mladým lidem, kteří z něj mohou mít užitek, přizvala radnice ke spolupráci mladého rappera Nenyho. „Sám vím, jak těžké je poprat se se životem. Chci proto inspirovat i další děti a mládežníky k tomu, aby na sobě pracovali,“ řekl Neny, který byl nadějný fotbalista, než mu sportovní kariéru ukončilo zranění. Cestu ze dna pak našel díky hudbě.

Teď bude projekt propagovat na sociálních sítích a besedovat na školách. „Pozornost žáků a studentů si asi získá snáz než my. A o to jde, vzbudit v nich touhu být v něčem dobrý,“ řekl starosta Znojma Jan Grois.

Veřejně přístupné wi-fi sítě. Ilustrační foto
Znojmo žádá o podporu na WiFi. Chce veřejnou síť pro místní i turisty

Jak dodal, projekt bude mít dvě hlavní podoby. „Základní a střední školy mohou od příštího týdne žádat o dotace například na vzdělávání učitelů, inovativní přístupy ke vzdělávání a vytváření podmínek pro práci s nadanými žáky,“ uvedl starosta.

Školy také mohou získat příspěvky na podporu nadaných žáků z chudých rodin. „Individuální částí projektu budou stipendia pro úspěšné znojemské účastníky krajských a vyšších kol soutěží typu oborových olympiád,“ doplnil znojemský starosta.

Podle školského experta Miloslava Hubatky je projekt nadějný. „Podpora silných stránek dětí je trend současné doby. Věřím, že se program bude dál rozšiřovat,“ řekl Hubatka

Na vycházku z Retzu do Znojma vyrazily v sobotu dvě stovky turistů.
OBRAZEM: Turisté si vyšlápli z Retzu do Znojma