Nezvykle rušnou sezonu vloni zažili vodáci. Dyji, na které nechalo město v roce 2014 vybudovat vodácké skluzy, sjelo loni na tři tisíce dvě stě vodáků. Chybělo jim ale při odpočinku dostatečné zázemí. „Tábořiště se ukázala jako nedostačující, je nutné přivést pitnou vodu a zbudovat další toalety," naznačil vedoucí Vodáckého oddílu Neptun Znojmo David Gros.

Prohlídky hradu v novém čase i častější vstupy do rotundy přivedly více lidí i Jihomoravskému muzeu ve Znojmě, které památky spravuje. „Noční prohlídky hradu jsme plánovali původně dvě, nakonec jich bylo osm. Zájem byl o rotundu, kde se nám podařilo vyjednat častější vstupy. Nyní, pokud to dovolí klimatické podmínky, je rotunda přístupná dvakrát za hodinu," vysvětlila ředitelka muzea Vladimíra Durajková.

Radost města z úspěšné sezony však přijímali někteří pozorovatelé s rozpaky. Odborník na marketing a cestovní ruch Pavel Kovařík mluvil o imaginárních číslech. „Nevíme, co se za daty skrývá a jaká je jejich struktura. Důležité je ale číslo, které by mohly poskytnout restaurace nebo ubytovatelé," uvažoval Kovařík v narážce na skutečnost, že Znojmo zrušilo k 1.1. 2013 poplatek z ubytovací kapacity.

návštěv­nost památek ve ZnojměRok 2014
Vodáci 1 800
Podzemí 49 754
Radniční věž 17 279
Rotunda 3 008
Znojemský hrad 9 050

Rok 2015
Vodáci 3 200
Podzemí 50 341
Radniční věž 18 853
Rotunda 5 900
Znojemský hrad 10 700

Jeho názor sdílel i zastupitel Jiří Kacetl. Pro statistiky je podle něho důležité, mít k dispozici jasná čísla o tom, kolik lidí ve městě zůstane delší dobu. „Možná by stálo za úvahu se k poplatku zase vrátit. Ostatně, nebyl nijak vysoký, a za utržené peníze město nechávalo tisknout propagační materiály," prozradil Kacetl.

Uvažoval nad tím, že bylo užitečně, aby ve městě vznikla jedna pracovní skupina, která by řešila otázky cestovního ruchu a měla na starosti hlavní turistická lákadla. V tuto chvíli spravuje například podzemí Znojemská Beseda, hrad a rotundu muzeum. „Beseda zřejmě nebude mít nikdy snahu vše zastřešit. Společná propagace by byla snadněji pochopitelná pro turisty. Množství letáků s různou hlavičkou může být matoucí. Nehledě na to, že v sezoně propagační materiály na některých památkách zoufale chybí, "poukázal zastupitel Kacetl.

Poměrně úspěšný rok potěšil i šéfa Znojemské Besedy Františka Koudelu. „Táhne zejména podzemí, které navštívilo více než padesát tisíc lidí. Ještě v červnu jsem v tak příznivou sezonu nedoufal. Řada lidí přišla nejen o letních prázdninách, ale také na podzim," řekl Koudela.

Také on poukázal na chybějící čísla ohledně ubytovaných turistů. Údaje o návštěvnících, kteří do Znojma zamíří zjišťuje Beseda například formou anket na různých akcích.

Radnici poplatek před lety zrušila kvůli podpoře podnikání a zefektivnění práce úřadu. Získaná částka podle mluvčí města Zuzany Pastrňákové neodpovídala množství nutné administrativy. „Statistiky o počtu ubytovaných hostů lze zjistit například na stránkách Českého statistického úřadu," dodala mluvčí Pastrňáková.

O znovuzavedení poplatku zjevně město neuvažuje. „Opětovné zavedení poplatku z ubytovací kapacity pouze ze statistických důvodů nepovažuji za smysluplné," uzavřel starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Naproti tomu v Třebíči poplatek z ubytovací kapacity loni po patnácti letech znovu obnovili. Podnikatelé zaplatí šest korun za lůžko a den. K rozhodnutí představitelů města se k poplatku vrátit vedla nutnost zpracovat koncepci cestovního ruchu a vědět, kolik turistů v Třebíči nocuje.