„V krajském zastupitelstvu zasednu poprvé, ale strach nemám. Možnost nominace do rady je pro mně do jisté míry překvapením, ale pokud dostanu důvěru zastupitelů, jsem připravena k práci v oblasti, kterou mi svěří. Rozdělení resortů ještě není rozhodnuté, nechci proto nic zakřiknout," sdělila sociální demokratka Beranová. Jak dodala, v každém případě chce v první řadě pracovat pro Znojmo a Znojemsko. Pokud ji krajští zastupitelé do rady zvolí, a ona tedy začne pro kraj pracovat takříkajíc na plný úvazek, hodlá do vedení rodinné firmy postupně zapojit své dcery.

I lidovecký zastupitel Němec naznačil, že s chystanou nominaci do vlády jižní Morava úplně nepočítal. „O takový výsledek jsem usiloval, , že ho dosáhnu jsem úplně neočekával. Je to tedy příjemné překvapení," potvrdil okresní předseda křesťanských demokratů. Připustil, že nejblíže by mu bylo tematika spojená se zemědělstvím či venkovem.

I pro něj bude vstup do rady znamenat změny ve veřejné i soukromé práci, jíž se dosud věnoval. „Některé aktivity budu muset opustit. Pokud budu zvolen radním, přestanu být například předsedou místní akční skupiny Živé pomezí. Místostarostou Přeskačí naopak doufám zůstanu. Do konce roku také chci rozhodnout, co s podnikáním, které mě dosud živilo. Buď je na čas předám v rodině svým synům, nebo možná najmu nějakého zaměstnance," uvažoval Němec.

Posílení vlivu a zastoupení regionu uvítali i zástupci Znojemska v opozičních lavicích. „Od vzniků krajů neměl bývalý okres Znojmo v radě zastoupení žádné, až v posledních dvou letech tam působil místostarosta Pavel Balík. Jde tedy o změnu k lepšímu, Znojmu se tím dostává v rámci kraje větší vážnosti. Zatím ale nelze říct, jak velký a konkrétní přínos budou noví radní pro region znamenat, protože ještě nepadlo rozhodnutí o rozdělení resortů mezi konkrétní radní. Hodnotit je tedy budeme až podle konkrétní odvedené práce," řekl komunistický zastupitel Petr Krátký.

Nominace potěšily i starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu, nově zvoleného zastupitele opoziční TOP 09. „Jsem rád, že zastoupení Znojemska v radě posílí. Jiřího Němce znám osobně jako pracovitého člověka, který to má v hlavě náležitě srovnané. Věřím, že bude v radě Znojemsku prospěšný. Paní Beranová kandidovala poprvé, proto ji dosud neznám, předpokládám ale, že sociální demokracie nasadila kompetentní kandidáty," uvedl Třetina.