„Dvoudenní přehlídkou Garage design chceme oživit bývalý pivovar a nabídnout jak tvorbu zajímavých designérů, tak příjemná hudební vystoupení a také diskusi o využívání veřejného prostoru ve městě a budoucnosti několika lokalit," řekla organizátorka přehlídky Andrea Dohnalová.

V pátek začne program ve tři hodiny odpoledne trhem originální autorské tvorby v garážích pivovaru, kde designéři nabídnou k prohlédnutí i ke koupi svá díla. „Lidé si mohou prohlédnout a případně zakoupit oděvy a doplňky, ale také šperky, svíčky a další pěkné kousky přímo od vystavujících designérů," uvedla Dohnalová. Večer pak bude po osmé hodině následovat čtvrtá znojemská PechaKucha Night, série prezentací zajímavých a činorodých lidí. Program poté od jedenácti hodin uzavře vystoupení skupin Luna.

„V sobotu otevřeme tržiště v jedenáct hodin, v jednu hodinu chystáme procházku po městě, kterou povede památkář Jan Kozdas. Ve čtyři hodiny nabídneme debatu o veřejném prostoru ve Znojmě. Budeme se bavit o tom, zda je město přívětivé pro lidi, například pro cyklisty či chodce, a také o budoucnosti pivovaru Malé Louky a Staré nemocnice. Debaty se zúčastní architekti, zástupci města a doufáme, že i veřejnost," přiblížila sobotní odpolední program organizátorka.

Jak dodala, jedni z účastníků diskuse, zástupci ateliéru H3T postaví na ulici Přemyslovců z palet pozoruhodné překvapení. Večer se na pódiu od osmi hodin vystřídají kapely Owl, Midi lidi a DJ Oldřich Sic.

Horní náměstí bude v pátek i sobotu patřit již tradiční přehlídce partnerských měst Znojma. „Dny partnerských měst se letos uskuteční již popáté. Letošní ročník bude o to slavnostnější, že si s italskými přáteli v pátek v půl desáté připomeneme padesát let partnerství Znojma a Pontassieve," sdělil znojemský místostarosta Jan Grois.

Své stánky s národními a krajovými specialitami budou mít na náměstí zástupci italských měst Pontassieve, Trenta Pova a Villazzana, německého Torgau, polské Strzegomi, sousedního dolnorakouského Retzu, a slovenských Nových Zámkov a Bratislavy-Ružinova.