Znojemské hnutí ANO povede do komunálních podzimních voleb ekonomka Ivana Solařová. Za lídryni ji zvolila většina členů strany na posledním zasedání. Současná členka opozičního hnutí a také finančního výboru zastupitelstva se netají záměrem usednout do čela města na pozici starostky. „Cením si podpory hnutí a děkuji za příležitost, kterou přijímám jako novou životní výzvu pohnout kormidlem znojemské politiky jiným směrem a zbavit ji nálepky exkluzivního klubu pro vybrané,“ uvedla ke své nominaci Solařová.

Co u vás rozhodne volby? Zapojte se do ankety Deníku

Klikněte pro vyplnění ankety.Klikněte pro vyplnění ankety.Zdroj: DeníkNa sídlišti není kde zaparkovat. Chybějí zubaři. Ulice jsou plné děr. A zrovna ve vaší obci stále chybí kanalizace, ačkoliv ji zastupitelé slibují roky. To jsou věci, které vás trápí. Co bude tím hlavním tématem zářijových komunálních voleb ve vašem bydlišti? Co u vás rozhodne volby? Dejte nám vědět. Zapojte se do předvolební ankety Deníku na webu denik.cz/volbyuvas, nebo kliknutím na logo výše.

Hnutí je jedním z posledních politických subjektů ve Znojmě, které představilo svého lídra voličům. Posledním překvapením bylo spojení levicových stran Znojemská koalice ČSSD+KSČM+ZEMANOVCI. Lídrem jejich společné kandidátky bude bývalý poslanec Lukáš Vágner.

Vznik nového vlastního politického hnutí Naše Znojmo představil před časem i současný starosta města Jakub Malačka a také bývalý člen ČSSD.

Novinkou ve Znojmě je také snaha uskupení Znojmáci, jejichž ambicí je dostat se do zastupitelstva. „Lídryní se stala Bohumila Beranová, znojemská podnikatelka, bývalá zastupitelka a také krajská radní pro kulturu,“ potvrdil za spolek Pavel Kovařík.

Starosta Znojma Jakub Malačka se bude o přízeň voličů ucházet s vlastním hnutím Naše Znojmo.
Politikou nepolíbená Malačkova pětka. Starosta Znojma má své hnutí. Má šanci?

Kandidáty, kteří je povedou do komunálních voleb, vybrali už také členové České pirátské strany z místního sdružení Znojemsko. Jedničkou na jejich kandidátce je advokát a zastupitel Pavel Nevrkla.

Znojemské TOP 09 povede samostatně do voleb Martina Špačková. Po vzoru republikového hnutí Spolu podepsalo koaliční smlouvu totiž jen znojemské ODS a KDU-ČSL. Lídrem jejich kandidátky se stal ředitel Znojemské Besedy občanský demokrat František Koudela.

Lídr Znojemské koalice ČSSD+KSČM+ZEMANOVCI Lukáš Vágner (na snímku).
Znojemská levice spojila síly: o hlasy voličů zabojuje na podzim v koalici

Místní buňkou hnutí STAN je ve Znojmě současné koaliční sdružení Pro Znojmo. Do voleb ho povede dlouholetý zastupitel a historik Jiří Kacetl. O plánech a kandidátech už dříve Deník Rovnost průběžně informoval.

Osm lídrů pro podzimní volby ve Znojmě:

abecedně podle stran a hnutí

- ANO, tohle je Znojmo – Ivana Solařová

- Naše Znojmo – Jakub Malačka

- ODS + KDU-ČSL – František Koudela

- Piráti Znojemsko – Pavel Nevrkla

- Pro Znojmo – Jiří Kacetl

- TOP 09 – Martina Špačková

- Znojemská koalice ČSSD+KSČM+ZEMANOVCI – Lukáš Vágner

- Znojmáci – Bohumila Beranová