Na otázky ohledně stavby odpovídal znojemský historik a zastupitel města Jiří Kacetl ve videu na znojemském YouTube kanálu. „Už v roce 2008 pojalo vedení města Znojma záměr, že na vybraných místech v historickém jádru města by mohly být obnoveny původní historické kašny,“ řekl v reakci na otázku, co se bude dít. Kašna na Mikulášském náměstí je jednou z nich.

Stavět ji začnou pracovníci už letos. Díky dochované historické fotografii zástupci města vytvořili poměrně přesný návrh repliky. Do stavby investuje město více než tři a půl milionu korun. „Schválili jsme již výsledek výběrového řízení a po podpisu smlouvy tak nic nebrání zahájení stavby. Do konce roku bychom již měli mít ve Znojmě další vodní prvek,“ informoval znojemský starosta Jakub Malačka. Stavbu kašny provede Jiří Helma z Velkých Němčic.

Hromadná nehoda se stala v půlce července na silnici I/52 u Pasohlávek na Brněnsku. Srazil se tam autobus, nákladní a dvě osobní auta.
Tragické střety: letošní počet obětí je v červenci na jihu Moravy dvojnásobný

Kašnu bude tvořit kamenná nádrž ve tvaru osmiúhelníku. Uprostřed bude umístěný kamenný sloup vysoký skoro dva metry, ze kterého poteče voda. „Jsme v městské památkové rezervaci a pokud víme přesně, jak kašna vypadala, tak je záhodno, aby se vrátila do svého původního vzezření,“ vysvětlil důvod obnovy Kacetl. Kašna bude široká tři a půl metru. Na kamenné prvky použije Helma žulu žlutošedé barvy.

Pro stavbu kašny je možné využít stávající šachtu a strojovnu, proto proběhnou pouze drobné bourací práce. Šachtu upraví pracovníci jen drobnými úpravami. Výhodou jsou již vybudované inženýrské sítě. Pro zásobování kašny vodou a elektřinou se proto využijí stávající přípojky strojovny.

KAROLÍNA STÁRKOVÁ