Odchod Znojma ze sdružení, jehož nejviditelnější aktivitou v posledních letech bylo hlavně zajištění stánku na Regiontouru, zastupitelé schválili hladce. Zajímala je jen povaha další spolupráci s ostatními městy regionu. „Víme všichni, že sdružení v současné podobě a personálním obsazení neplní svou roli tak, jak by mělo. Současně je ale zřejmé, že propagaci regionu a získávání návštěvníků Znojemsko potřebuje jednu značku," podotkl zastupitel Jiří Kacetl.

Starosta Vlastimil Gabrhel souhlasil. „Bez Znojma to nepůjde, v tom se zcela shodneme. I proto jsme již zahájili program meziobecní spolupráce, který hodláme dál rozvíjet. Bude to příležitost jak pro starosty, tak pro další zastupitele se společným zájmem, aby se setkávali a vyměňovali si názory a informace," podotkl starosta s tím, že k tomu město nepotřebuje platit členský příspěvek ve sdružení regionálního rozvoje.

Ze znojemské městské kasy dostával spolek obcí v posledních letech přes půl milionu ročně, šlo zejména o členský poplatek či příspěvek na prezentaci na Regiontouru.

Starostové dalších významných měst z rozhodnutí znojemských zastupitelů nadšení nejsou. „Rozhodnutí samozřejmě respektuji a nepřísluší mi je komentovat. Jen mě mrzí, že se představitelé Znojma nezeptali dalších členských měst a obcí, jak hodnotí činnost sdružení. Z našeho pohledu ji totiž vidíme zcela pozitivně. Je to spolek, který má své opodstatnění. O dalším postupu budeme s dalšími starosty jednat. Bez Znojma to všem bude mnohem složitější," řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Podle místopředsedy Znojemského regionálního rozvoje a starosty Miroslavi Augustina Formana může odchod Znojma znamenat i zánik spolku. „Další postup musí zvážit a projednat valná hromada. Znojmo bylo silný partner a úvahy o jeho odchodu se objevily již za starosty Nezvedy, ale tehdy se to ještě dařilo tlumit a sdružení udržet pohromadě," poukázal Forman.

Připustil, že nyní již dohoda byla složitější. „Už účast na letošním Regiontouru byla komplikovaná. Ve hře byly i varianty, že se buď vůbec nezúčastníme. nebo se budeme prezentovat na stánku kraje. Nakonec jsme se shodli na účastni s omezenými výdaji," připomněl Forman. Spolek podle něj přetrvá minimálně do konce letošního roku kvůli dobíhajícím projektům.

Podle Pavla Kovaříka, který se marketingem cestovního ruchu zabývá, je nyní důležité, co Znojmo podnikne dál. „Můj názor je poněkud rozpolcený. Za důležitou považuji jak roli Znojma jako tahouna regionu, tak zastřešující organizaci pro turismus, ale i třeba lákání investorů. Klíčové proto bude, co Znojmo nyní udělá a jak svou roli lídra bude naplňovat. Zda třeba nově definuje roli Besedy, nebo postaví novou organizaci," uvažoval Kovařík.