Opakovaný hluk a nepořádek popisuje jedna z bydlících. „Je to neuvěřitelné a stále se to opakuje. A radnice s tím nic nedělá. Přitom se stále ptají, co lidi trápí," postěžovala si redakci Deníku Rovnost jedna z obyvatelek domu v sousedství podniků, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Žena tvrdí, že hluk je tak neúnosný, že se někteří lidé z místa stěhují pryč. „Je to tak. Když vám týden co týden opakovaně řvou opilí mladí lidé pod okny, rvou se mezi sebou, rozbíjejí sklenice, nedá se spát. Mnohdy i kolem třetí ráno uklízí personál podniku tak hlasitě, že i je slyšíme. Je to ostuda Znojma," přiblížila žena.

Vedení města přitom žádnou oficiální stížnost od bydlících nemá. „Neevidujeme žádnou stížnost od bydlících v dané lokalitě," konstatovala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Mariánské náměstí a okolí nedávno vyhodnotil jako nebezpečné projekt Otevřené společnosti. Kvůli množství nočních podniků a agresivních opilých lidí se podle projektu o víkendu vyplatí Mariánskému náměstí vyhnout. „Když jdu nad ránem na směnu, těmto místům se vyhýbám. Nemůžu riskovat pozdní nástup do práce," svěřil se vlakvedoucí Ladislav John.

K podnikům v lokalitě často vyjíždějí hlídky strážníků. Naposledy se tak stalo na Vinobraní. „V noci na sobotu měl na Mariánském náměstí mladý muž následkem fyzického konfliktu zapíchnutý přívěšek náramku protivníka v hlavě," informoval preventista strážníků Petr Hladký.

Případ si na místě převzali policisté pro podezření ze spáchání trestného činu.

Provozovatelé diskoték učinili podle Hladkého opatření, aby noční klid nerušila hudba vycházející z jejich provozoven. „Jenže se jedná o nejnavštěvo¬vanější diskotéky ve městě, takže se zde schází větší množství osob, z nichž některé mají ve zvyku z diskoték vycházet ven na ulici a bavit se mezi sebou zde," sdělil Hladký.

Podle strážníků není neobvyklé, pokud je tam v malém prostoru v jeden moment i stovka postávajících návštěvníků. „I když se snažíme provádět kontroly s pomocí hlídek a kamerového systému, dané skutečnosti legálními prostředky zabránit nemůžeme. Momentálně pracujeme na návrhu změny obecně závazné vyhlášky města číslo 5/2008, aby byla tato lokalita zahrnuta mezi veřejná prostranství, na kterých je zakázána konzumace alkoholických nápojům," doplnil Hladký.

Na konci prázdnin na Mariánském náměstí strážníci řešili rvačku. Většinu případů zaznamenal kamerový systém. Strážníci tak byli na místě včas.