Digitalizace malého sálu, nové sedačky, nová podlahová krytina. To jsou investice, kterých se v nadcházejících měsících dočká znojemské kino Svět. V roce 2014 ale počítá Správa nemovitostí města také s opravou fasády celé budovy kina na Havlíčkově ulici.

„Pamětníci si jistě vzpomínají, že zásadní rekonstrukce kina Svět byla ukončena v roce 1993. Vnější plášť budovy se tehdy neřešil. Jediné znojemské kino si tedy zaslouží, aby se objevilo v novém kabátě," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Plánovaná oprava fasády domu v roce 2014 je vizuálně ambiciózní. „Budova se tak jistě stane další dominantou jedné z nejfrekventovanějších ulic města," dodala mluvčí.

Se svým venkovním vzhledem by si mohl polepšit i Loucký klášter v dolní části města. Znojmo, které je vlastníkem rozlehlého komplexu už tři roky, již totiž přistoupilo k opravám jeho fasády.

Po letech chátrání tak historické budovy kláštera opět opanovali dělníci, na řadě míst se totiž omítka začala nebezpečně uvolňovat a lidem tak v místě hrozilo zranění.

Provizorně se už dříve na takových místech objevily kvůli kusům padající omítky i záchytné sítě. „Rada města nechala zpracovat stavební rozpočet na zabezpečení havarijního stavu jižní fasády kláštera. Předpokládané náklady na první část oprav byly vyčísleny na necelé dva miliony korun. Počítá se, že se stejným způsobem budou renovovat i další části jižní a západní fasády," informovala Anna Maixnerová z tiskového odboru znojemského městského úřadu.

Práce se mají rozložit do několika etap, přičemž celková částka se podle odhadu města vyšplhá na zhruba deset milionů korun.