Některé památky se oprav dočkaly navzdory tomu, že nejsou na seznamu ohrožených památek. Jde například o jeden z turisticky nejzajímavějších cílů ve Znojmě, kostel svatého Mikuláše. Na ten město ve svém rozpočtu už delší dobu pamatuje. Letos v něm pokračuje oprava barokní kaple a sochařská výzdoba barokního oltáře. Městská pokladna uvolnila na kostel  sedm set tisíc korun.

„Žádné další peníze už z ministerstva kultury ani z evropských fondů nedostaneme," oznámil technický administrátor znojemského děkanství  Pavel Vlk.

Naproti tomu znojemský hrad získal dotaci pět set tisíc z ministerstva kultury a dalšího jeden a půl milionu korun bude z městské pokladny.

„Pravidla jsou jasně stanovená. Pokud je vlastníkem město, zaplatí polovinu ceny oprav, majitel minimálně čtyřicet procent a v případě, že je vlastníkem církev, jde o částku kolem deseti procent," vysvětlila  Bártová.

Například znojemský hrad řemeslníci opravují už několik let a podle plánu měla být rekonstrukce dokončena na konci letošního června.

,,Kvůli neplánovanému zajištění nestabilní římsy v opravované části krovu se opravy protáhnou až do půlky srpna. Stavbařům také ztěžuje práci dřevomorka, která pronikla až do omítek a vnitřního zdiva," informovala  Bártová.

Současně se sanací krovů a výměny střešní krytiny probíhají i opravy vnitřních omítek a části střechy Deblínské kaple. Připravuje se instalace střešních okapů ze severní strany hradu a vymalování kaple s Císařským sálem.

„Městské lesy navíc odstraňují náletové dřeviny, což je součástí dokončovacích prací na rekonstrukci hradu," doplnila Bártová. Do nově opravených prostor už chystá Jihomoravské muzeum novou expozici nábytku.

Město má ovšem ohrožených objektů mnohem víc. Téměř třetina všech ohrožených památek v kraji je na seznamu právě na Znojemsku. Jde o selské usedlosti, městské domy, kapličky či boží muka. Bez okamžitých oprav mnohým z nich hrozí zřícení.

Vlastníci památek mohou požádat město o peníze. „Důležitou informací pro žadatele o dotaci je,  že z Programu regenerace Městské památkové rezervace se mohou financovat pouze opravy, nikoli investice," zdůraznila mluvčí města Renáta Bártová.

Jan Kozdas z Národního památkového ústavu Brno celkovou situaci ve Znojmě dobře zná.

,,Stav památek ve Znojmě není přímo katastrofální, ale vzhledem k nedostatku financí se obávám, že opravy neprobíhají komplexně. Pochopitelně se opravuje hlavně to, co je vidět zvenčí a pak už je namístě mluvit spíš o údržbě než o rekonstrukci," uzavřel  Kozdas.

VLADIMÍR LANGER