Jedním z prvních majitelů rodinných domů, který stavěl a kolaudoval v roce 1978 je Milan Prokop. „Někteří z tehdejších stavebníků poněkud uhnuli do pole. To chce dnes znojemská radnice nějak dát do pořádku. Jenže my jsme se řídili tím, jak tady geodeti vykolíkovali pozemky. Natloukli tady kolíky, které ovšem, jak jsme zjistili později, neznačili délku pozemku ale jen šířku, uvedl Prokop.

Když pak podle Prokopa přišla kolaudace, úředníci nad vším mávli rukou. „Bylo to hezky v lajně, takže kolaudace se uskutečnila bez potíží. Řekli nám: máte to všechno v lajně? Tak to neřešte. Dnes je tu vlastníků pozemků více. My, majitelé domů, město a také soukromá společnost, od které jsme chtěli určité pozemky koupit. Řekli nám však, že to není na pořadu dne," přiblížil Prokop.

Úředníci znojemské radnice nyní zvažují, že nabídnou bydlícím zužující se pruh pozemků, který neoprávněně užívají, do nájmu. „Řekli nám, že ten kousíček nebudou prodávat, ale chtějí nájem. Pokud se prý nedohodnou s vlastníkem sousedního pozemku, budeme prý muset ploty zlikvidovat. My bychom nejraději pozemky získali do svého vlastnictví. Není nad to, mít vše v pořádku," dodal Prokop.

Další z bydlících poukazuje na úředníky, kteří se pozemkům věnovali hned při stavbě. „Tehdy jsem je upozorňoval, že za domem máme ty kolíky nějak posunuté a tvořily tam takový zub. Řekli mi, abych to dal prostě do roviny. Dnes mi k mému překvapení říkají, že je to jinak a chtějí po nás peníze za pronájem pozemku asi deset metrů dlouhý a sedmdesát centimetrů široký," svěřil se místní podnikatel Zdeněk Frank.

Představitelé radnice potvrdili, že případ město nyní řeší. „V době, kdy se tam stavělo, ploty nemusely být hotovy spolu se stavbou domu. Stavební odbor to nyní řeší. Stavby, které se dají dodatečně povolit, povolíme. Na zbytek bude vydáno rozhodnutí o odstranění staveb," reagovala mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Podle ní problém odhalil projektant již loni. „Při přípravě staveb rodinných domů v lokalitě Třešňová zjistil, že vlastníci přilehlých rodinných domů sousedících s místní komunikací si svévolně oplotili pozemek města. Na základě tohoto zjištění stavební úřad provádí na místě kontrolní prohlídky a řeší tyto prohřešky v souladu se zákonem spolu s majetkovým odborem," uzavřela mluvčí.