O podpoře sportu mluví zástupci města vzletně. „Patří mezi naše hlavní podporované oblasti, ať už jde o sport mládežnický, amatérský nebo profesionální. Prioritou jsou oddíly, které navštěvují děti a mládež," řekl starosta Znojma Vlastimil Garbrhel.

Letos zastupitelé schválili rozdělit v dotacích pro sport třiadvacet milionů. Skoro stejnou sumu přitom tvoří náklady na provoz hlavních městských sportovišť, o které se stará městská Správa nemovitostí. „Letošní celkové náklady na zimní stadion činí téměř jedenáct milionů korun, provoz loucké plovárny vyjde na sedm a půl milionu, o půl milionu méně stojí provoz lázní. Provoz městského stadionu stojí milion osm set tisíc korun," vypočítala mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Jak dodala, samotný příspěvek města na provoz sportovišť je zhruba poloviční. „V případě zimního stadionu je to šest a půl milionu, u lázní téměř čtyři miliony a u plovárny jde o tři a půl milionu korun," dodala mluvčí.

Podle sociologa Pavla Kovaříka město ve svých zprávách používá informační zkratky. „Je to běžný postup, ale čtenář pak bohužel nemá šanci rozklíčovat, nakolik jsou předložené informace zkreslené," podotkl Kovařík.

Názory zastupitelů na výdaje se rozchází. „Oproti srovnatelným městům s kulturní tradicí Znojmo na sport vynakládá nesrovnatelně více. Navíc v některých městech táhnou vrcholové kluby finančně soukromí partneři, ve Znojmě je fakticky hlavním sponzorem město. Výdaje navíc stále a nesystémově rostou," kritizoval zastupitel Karel Fiala.

Dopočítávání provozních nákladů považuje za správné. „Jsou to jedny peníze od daňových poplatníků a je třeba jim jasně říkat, na co jejich peníze jdou," tvrdil Fiala.

Zastupitel Květoslav Svoboda, donedávna šéf sportovní komise, měl jiný názor. „Jsem rád, že do sportu jde tolik peněz, i za to, že si město ponechává správu a kontrolu nad svými sportovišti. Samozřejmě je vhodné, aby provozní náklady snižovalo. S dotacemi bych to ale dohromady nepočítal, jsou to zkrátka jiné kolonky," argumentoval Svoboda.

Snižovat ztráty z provozu sportovišť podle něj město může například pronájmy vhodných prostor a vyhledáváním akcí, jejichž organizátoři si je komerčně pronajmou.