„Pojďme si společně připomenout křesťanské svátky," říká směrem k posluchačům. Zkušenosti se zpíváním vánočních písní jeho svěřenci mají a hlas sboru je vskutku zvučný. Téměř čtyřicetičlenný sbor, který je však tou dobou na náměstí mírně zredukován, se má dokonce v budoucnu rozšířit až na šedesátičlenný. Pod vedením sbormistra zahajují zpěváci první z koled: „Nesem vám noviny, poslouchejte."

Zástupy lidí na náměstí se ke zpěvu známé koledy spontánně přidávají a dokonalou předvánoční atmosféru doplňuje už jen charakteristická vůně svařeného vína a teplých trdelníků linoucí se z nedalekých stánků. Lidé zkřehle podupávají a zmrzlé ruce si ohřívají o kelímky s punčem. „Maminko, je mi zima," ozývá se z davu pod pódiem malá holčička. „Ještě chvíli počkej, Barunko, než dozpívají. Teď by byla škoda jít domů. Podívej, tamhle je tvoje paní učitelka ze školky a krásně zpívá," uklidňuje asi pětiletou holčičku Markéta Svobodová.

Sbor spolu s davem příchozích pokračuje dalšími koledami. Postupně tak náměstím zní Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Dej Bůh štěstí tomu domu a Pásli ovce Valaši. Pětici vánočních písní si včera zazpívaly tisíce amatérských i profesionálních zpěváků ve skoro šesti desítkách měst a obcí v České republice. Loni poprvé si lidé mohli koledy takto společně zazpívat v Brně a v Brumovicích na Břeclavsku. Letos se k brněnskému Zelnému trhu a Brumovicím přidala kromě znojemského Horního náměstí i další místa: U Kaple v brněnských Kníničkách, náměstí v Pohořelicích na Brněnsku, ve Sloupu na Blanensku, v Mikulově, Hodoníně a Vyškově.