Hlavním vrcholem oslav bylo podle starosty právě skončené tradiční Vinobraní. „Za vrchol oslav považujeme největší kulturní a společenskou událost našeho královského města, Znojemské historické vinobraní. To motiv oslav promítlo do svého programu mimo jiné velkolepým komponovaným ohňostrojem, který byl poctou městu, jež vévodí kraji už více než 790 let," řekl starosta.

Pro městské zastupitele oslavy vyvrcholí podpisem slavnostní listiny k oslavám výročí. „Bude následně přílohou kroniky města Znojma pro letošní rok. Zastupitelé ji mohou podepsat na hradě, zdejším sídle Přemyslovců, kam na tento den přesouváme také schůzi zastupitelstva," dodal starosta.

Opoziční zastupitel Jiří Kacetl nad svoláním schůze na hrad krčil rameny. „Respektuji právo starosty tam jednání svolat. Chápal bych, pokud bychom se tam sešli ke slavnostnímu zasedání symbolické povahy, ale mám obavu, že pro běžné zasedání s osmdesáti body není sál po praktické stránce nejvhodnější, a to se týká i účasti veřejnosti," podotkl zastupitel.

Jak dodal, znojemští zastupitelé na hradě historicky nezasedali. „Za první republiky tam byl muzejní sál plný exponátů. Málokdo ale ví, že jedno pojítko s radnicí v sále je. Veduta Znojma a portréty habsburských vladařů visely do roku 1918 právě na radnici," usmál se historik Kacetl.

Ze záměru radnice byl rozpačitý znalec regionálního marketingu Pavel Kovařík. „Chybí mi v tomhle pojetí jednak obsah, jednak něco trvalejšího, co by letošní oslavy založily, byť by to mělo být třeba každoroční hokejové utkání," řekl Kovařík.

Naopak politolog Jaromír Příkazský označil oslavu za důstojnou. „Po Vinobraní to má svou logiku a místo je to pro zasedání znojemských zastupitelů při významné příležitosti důstojné," uvedl Příkazský.