Od převzetí kláštera městem s ním však zřejmě nemají představitelé Znojma žádné konkrétní plány. Jen malou část už několik let využívá vinařská společnost Znovín Znojmo.

„Město požádalo stát o změnu uzavření převodní smlouvy, aby se zmírnily omezující podmínky. Smlouva je totiž postavená tak, že znemožňuje převoditelnost majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Zatím jsme však neobdrželi odpověď. Bohužel, tyto podmínky brání jakémukoli jednání s potenciálními investory. Nikdo nebude investovat prostředky v řádech několika milionů korun do majetku, který nevlastní," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Smlouva o převodu vlastnictví byla ale postavená podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových naprosto standardně.

„Při bezúplatných převodech sjednává náš úřad podmínku, že nový majitel po určitou dobu nepřevede majetek do vlastnictví třetí osoby. V případě převodu Louckého kláštera byla tato podmínka stanovena na dobu dvaceti let. S návrhem smlouvy souhlasilo pochopitelně i zastupitelstvo a převodní smlouvu jsme uzavřeli 6. října 2010. Nyní žádá město přímo na ministerstvu financí zmírnění omezující doby z dvaceti na pět let," vysvětlila ředitelka brněnského pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Lenka Taie Kolaříková.

Omezující podmínky by ale neměly bránit opravám a zvelebování chátrajícího kláštera. „Investovat může město nebo třetí osoby. Je to zřejmé i ze skutečnosti, že jízdárnu nebo část objektu zvanou „kladivo" opravila soukromá firma v době, kdy vlastníkem celého areálu již bylo město. Ze znění uzavřené smlouvy vyplývá, že po uplynutí dvaceti let může Znojmo převést klášter na jinou osobu," doplnila Kolaříková.

Rozpačitě hodnotí přístup vedení města ke klášteru bývalý starosta Znojma Petr Nezveda, který o převod kláštera před lety usiloval.

„Pokud jde o diskutované nevýhodné podmínky, byly dané zákonem a nedostali jsme žádný vyjednávací prostor. Převod tenkrát schválili snad všichni tehdejší zastupitelé, nevzpomínám si, že by byl někdo proti. Domnívám se, že Loucký klášter není nutné prodávat a je chyba, když se současné vedení radnice domnívá, že jedině tak najde vhodného investora. Vím, že je to obrovský areál, který vyžaduje velkou aktivitu a přemýšlení, jak jej smysluplně využít. Řešením by bylo objekt aktivně nabízet k pronájmu po částech," nechal se slyšet Nezveda.

Jediným oživením v opuštěném objektu je prodejna vinařské firmy a koncerty, které nasměrovali pořadatelé hudebního festivalu Znojmo do jízdárny. Ta se dočkala loni také nejnutnějších oprav. „Nechali jsme vylíčit jízdárnu, opravili jsme sociální zařízení a objekt zvaný ‚kladivo', kde jsme zřídili prodejnu sudových vín. Myslím si, že jsme tak umožnili alespoň poměrně kulturní a příjemný vjezd do celého areálu. Výhledově plánujeme zřídit ve sklepích za konírnou prostor pro uskladnění vína," přiblížil ředitel vinařské firmy Pavel Vajčner.

Počátek obnovy jízdárny ocenil před časem i šéf Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík. „Sál jsme začali využívat jako alternativní scénu pro festivalovou operu poté, co jsme zjistili, že má velmi kvalitní akustiku. Je výborné, že s její obnovou pomůže soukromý investor," uzavřel Ludvík.

Oživení Louckého kláštera je stále v nedohlednu
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE