Nejnižší volební účast, za to nejvíce hlasů pro hnutí ANO. Výsledkům voleb v okresech jižní Moravy se vymyká Znojmo. Hnutí Andreje Babiše tam zvítězilo s rozdílem víc jak 11 procent nad koalicí Spolu. Získalo 33,83 procenta, koalice Spolu 22,38 procenta. K volebním urnám se na Znojemsku dostavilo 63,38 procent voličů, tedy nejméně v celém Jihomoravském kraji.

Přestože se celkově jedná historicky o jednu z nejvyšších volebních účastí, Znojemští na průměr v kraji nedosáhli. Ze Znojemska usedne do křesla v Poslanecké sněmovně Parlamentu také jediný zvolený zástupce okresu, David Štolpa, právě z hnutí ANO, který obhájil mandát z minulých voleb.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu spojili v Jezeřanech-Maršovicích s referendem o stavbě hasičské zbrojnice v areálu školy. Důvodem byla petice obyvatel.
Referendum v Jezeřanech-Maršovicích: hasičárna zřejmě nebude, rozhodly 3 hlasy

Navzdory velkému odskoku od ANO, přesto koalice Spolu získala na Znojemsku téměř třináct tisíc hlasů. "Ve srovnání s rokem 2017 získaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dohromady o více než třetinu hlasů navíc," uvedl lídr Spolu na Znojemsku František Koudela, který je současně předseda místního sdružení ODS. Sám obdržel od voličů přes 3,5 tisíce preferenčních hlasů.

Těsně, s rozdílem pouhých dvou desetin procent, zvítězilo ANO ještě na Hodonínsku. V dalších pěti okresech jižní Moravy už ale s převahou bodovalo uskupení Spolu. Nejvíce v okrese Brno město, kde získalo 34,45 procent hlasů na rozdíl od ANO s 21,46 procenty. Nejvyšší volební účast si zapsali voliči na Brně venkov, kde k volbám přišlo víc, než 71 procent voličů.

Jednou z mála obcí na Znojemsku, kde nevyhrálo hnutí ANO jsou Přeskače se zhruba sto obyvateli. S výrazným náskokem tam naopak zvítězila nová koalice Spolu. Získala 42,18 procent hlasů zatímco ANO jen 17,18 procent. Na třetím místě se umístila koalice Piráti a Starostové s 12,5 procenty. „Ve všech předchozích volbách u nás vítězila KDU-ČSL, někdy dokonce i nejlépe v kraji. Nyní se to zřejmě přetavilo do koalice Spolu,“ uvedl místostarosta obce Jiří Němec, který je současně předsedou okresního uskupení KDU-ČSL a také krajským zastupitelem.

Podobně se zachovali i voliči v asi desítce obcí na Znojemsku. Například v Lukově, Mašovicích, Podhradí nad Dyjí, Stálkách, Vevčicích či Jezeřanech-Maršovicích.