Po hlavních pamětihodnostech provede turisty zvukový průvodce, zbrusu nové brožury jim přiblíží sedmasedmdesát vybraných znojemských divů. Z radniční věže, či od hradu, se po okolí rozhlédnou dalekohledem a večer možná potkají v ulicích ponocného. To vše za předpokladu, že Znojemská Beseda uspěje s projektem na evropské peníze.

„Jsou to první součásti velkého projektu Znojmo – město s přívlastkem, který město prostřednictvím Besedy připravilo a předložilo s žádostí o evropské peníze do příslušného operačního programu,“ řekl starosta Znojma.

Tištěnou podobu zatím jen internetových divů města by měli turisté najít i v infocentrech v květnu. „Od června do září bude v pátky a soboty chodit mezi devátou a desátou večer centrem města ponocný z doby krále Jana Lucemburského. Už v létě chceme turistům také nabídnout zvukové průvodce v několika jazykových mutacích, i dalekohledy u rotundy a kostela sv. Mikuláše. Záleží na tom, jak uspějeme s žádostí,“ dodal starosta.

Do projektu patří i plány na pokračování, loni úspěšného, pohádkového podzemí, či historické mázhauzy.

Změny a vylepšení svého kulturního kalendáře nachystali letos organizátoři v Miroslavi. Například už poslední dubnový víkend tradiční Miroslavskou šlápotu doplní poprvé výstava loveckých trofejí. „Velkou změnou projde tradiční červencové Meruňkobraní. Místo pátečního večera a sobotního dopoledne chystáme celou slavnost na sobotu. Začne ráno historickým průvodem se zhruba stem účastníků, vedle tradičních součástí programu připravíme na odpoledne velkou ukázku historické bitvy,“ přiblížil místostarosta Roman Volf.

Na večerní program pozvou pořadatelé návštěvníky poprvé ven. „Bude se odehrávat na zastřešeném podiu před kulturním domem. Začne tradiční soutěží jedlíků a oceněním nejhezčích meruněk a nejlepší meruňkovice, následovat bude koncert Petra Spáleného a další program,“ dodal Volf.
Bohatší program letos chystá i Moravský Krumlov. „Máme připravenou sérii patnácti akcí a koncertů na zámku. Začneme za týden Josefským koštem vín, do Krumlova opět zavítá i festival Contentus Moraviae. Na červenec poprvé chystáme letní kino, které zajistí kinematograf bratří Čadíků,“ informoval místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.