Turistické šortky, zelené hůlky v rukách, mapu za pasem a degustační skleničku v kapse. Tak vypadá prototyp budoucího návštěvníka Znojemska, který by sem měl mířit za novou atrakcí – takzvaným Znovín walking.

Méně i více náročnými stezkami, vedoucími po již vyznačených cestách v okolí Hnanic, Šatova a Havraníků i v Národním parku Podyjí by lidé měli chodit s oporou teleskopických holí. Ty využívají lidé při takzvaném nordic walking, jenž má domov ve Finsku a je charakterizovaný jako chůze, která léčí. Chození s turistickými holemi má klasickou chůzi povyšovat na vysoce účinný trénink celého těla bez extra námahy a bez nároků na speciální vybavení.

Společnost Znovín tak na Znojemsko přivedla další typ turistiky. „Jde nám především o to, aby lidé nasáli atmosféru Znojemska, aby se seznámili s vínem a kraj si oblíbili. Dalším důvodem je, že i my sami už nejsme tak zdatní, abychom na kole hroutili kilometry. Sám si poslední dobou čím dál více chůzi s hůlkami užívám,“ řekl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Připustil, že motivem byl i zákaz pití alkoholu při jízdě na kole po vinařských cyklistických stezkách, který vstoupil v platnost s novou silniční vyhláškou. „Částečně je důvodem i to, že se na kole nesmí pít. Což u chození neplatí,“ připustil Vajčner.

Vinařská firma už k novému programu vydala obsáhlou brožuru s detailním popisem a mapkami pro čtrnáct tras, z toho sedm je lehčích a sedm náročnějších. Nejkratší má necelých šest a nejdelší třicet kilometrů. Publikace je za sto korun k dostání v Louckém klášteře, či v prodejně firmy na Horní České a to i s turistickými teleskopickými holemi. Jeden pár přijde na sedm set korun.

„Trasy jsou přímo v terénu značeny na hlavních rozcestích modrými tečkovanými šipkami s nápisem Znovín walking a číslem konkrétní trasy. Kromě nich turisté narazí i na deset informačních tabulí s popisem zajímavých historických a přírodních míst, vinic, měst a obcí,“ upřesnil Marek Matula s reklamní agentury, která s firmou na projektu spolupracovala.

Zváště náročnější trasy jsou vedeny i územím Národního parku Podyjí. „Kopírují stávající značené stezky, takže tam problém nevidím. S firmou ale ještě jednáme o dalším rozšíření méně náročných tras i do národního parku. Tam schůdné řešení ještě hledáme,“ uvedl zástupce ředitele správy Národního parku Podyjí Jan Kos.