Úředníci znojemské radnice letos zaevidovali a skladují třicet různých předmětů. Jsou mezi nimi především mobilní telefony, ale také jízdní kola, tablety nebo dámské zlaté hodinky. Celý seznam, který je ke stažení na webu města čítá aktuálně sto devětapadesát položek. „Nepřihlásí-li se nikdo o věc do jednoho roku od vyhlášení nálezu, může obec, které byla věc svěřena, nakládat s věcí jako poctivý držitel. Přihlásí-li se ten, kdo věc ztratil do jednoho roku od vyhlášení nálezu a před uplynutím tří let od vyhlášení nálezu, vydá se mu věc po zaplacení nákladů a nálezného," přiblížila systém skladování asistentka mluvčí znojemské radnice Taťána Pavelková.

Jak dodala, uplynou-li tři roky od vyhlášení nálezu, získává obec vlastnické právo k věci. „Nalezené předměty po třech letech prodáváme ve veřejné dražbě," upřesnila mluvčí.

V Břeclavi nalezené předměty či zvířata eviduje městská policie. „Přechod agendy je výsledkem nového občanského zákoníku, novinku už odsouhlasili i radní města. Nález věci nebo zvířete mohou lidé městské policii oznámit prostřednictvím bezplatné tísňové linky 156," informuje server Břeclavi. Ten přitom nabízí fotografie nalezených předmětů.

V republice navíc funguje soukromý projekt, který funguje jako centrální evidence ztrát a nálezů. Lidé jej najdou na webu e.ztraty.cz. V Břeclavi zatím o zapojení do e.ztrat neuvažují. „Městská policie Břeclav zveřejňuje ztráty a nálezy na svých webových stránkách. O publikaci na e.ztraty.cz jsme zatím nejednali," řekl zástupce velitele strážníků Zdeněk Novák. O zapojení do projektu zatím neuvažuje ani znojemská radnice.

Občas se stane, že se najdou poctiví nálezci i většího obnosu peněz. O velkém štěstí může hovořit dvojice, která v Břeclavi ztratila peněženky. Dohromady v nich bylo dvaadvacet tisíc korun. Nálezci s nimi přišli na tamní městskou policii, která spravuje sklad se ztracenými věcmi.

Podle odhadů strážníků se sice mnoho ztracených peněženek k původním majitelům vrací, ovšem už bez hotovosti. „Je to opravdu velmi výjimečné," poznamenal Novák.

Fotografie ztracených klíčů zveřejňuje také hodonínská radnice na svém webu. Jsou mezi nimi klíče od aut i celé svazky.