Novinku oznámili na středečním jednání výboru pro kulturu pražského magistrátu jeho předseda a bývalý kulturní radní Jan Wolf (KDU-ČSL) a ředitelka městské galerie Magdalena Juříková. Vedení metropole přitom nedávno projednalo možnost zapůjčit dvacítku velkých pláten znovu na zámek v Moravském Krumlově za předpokladu, že jej město opraví. Výpůjčka zatím dohodnuta není.

Výstava Slovanské epopeje.
Praha zapůjčí Krumlovu Slovanskou epopej. Musí však splnit podmínky

Za tento záměr si vysloužilo vedení Prahy kritiku od opozice. Mucha totiž epopej, kterou maloval od roku 1910 osmnáct let, věnoval Praze. Jeho vnuk John Mucha, který se účastní soudního spor o vlastnictví, zase tvrdí, že Praha musí postavit pro obrazy novou budovu. Uvažovalo se o přístavbě Lapidária na Výstavišti. Plánována byla dříve mimo jiné stavba nové budovy na Letné nebo na Těšnově.

Muchova epopej
Cyklus obrazů s názvem Slovanská epopej, jejichž autorem je Alfons Mucha, je nyní umístěn v depozitáři. Obrazy inspirované slovanskou mytologií a dějinami českého národa jsou od roku 2010 zařazeny na seznam kulturních památek. Před volbami v témže roce byla Muchova epopej převezena ze zámku v Moravském Krumlově do Prahy. Nové místo se marně hledá.

Moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina (TOP 09) řekl agentuře ČTK, že jeho partnerem pro jednání není zastupitel Wolf, ale radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). „My jsme připraveni vystavit Slovanskou epopej, nabídneme Praze adekvátní vystavení a adekvátní opravy, to jim předložím do konce dubna tak, jak jsme byli domluveni,“ uvedl Třetina.

„Není tam žádná překážka k tomu, aby na zbraslavském zámku Slovanská epopej mohla být umístěna. Galerie s majiteli již jednala a také zbraslavská radnice je pro,“ řekl však ČTK předseda magistrátního výboru Wolf. Na zbraslavském zámku byla dosud stálá expozice Národní galerie. Zámek restituoval rod Bartoňů z Dobenína.

Ze zahájení výstavy Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy 9. května 2012 v pražském Veletržním paláci.
Kam s ní? Radní Třeštíková hledá pro Slovanskou epopej jiné místo v Praze

Ředitelka galerie Juříková řekla, že Zámek Zbraslav nabízí pro vystavení obrazů luxusní podmínky. Plátna by podle ní neohrozila ani případná povodeň. „Tisíciletá voda dostoupala do sklepení a nyní jsou tam (na Zbraslavi) protipovodňové zábrany, které budou letos zkolaudovány,“ uvedla Juříková. Vedení zbraslavské radnice je podle ní připraveno i rozšířit místní parkoviště.

V Moravské Krumlově by byly obrazy na staveništi

Část členů kulturního výboru včetně Wolfa v diskusi kritizovala záměr radních zapůjčit cyklus obrazů Moravskému Krumlovu. „Nerozumím tomu, proč teď Praha namísto toho, aby hledala trvalé umístění, bude epopej vracet do Krumlova do prostor, které jsou nevyhovující,“ řekla opoziční zastupitelka Jaroslava Janderová (ODS). „Já si nedovedu představit, že by rada Vídně nebo Paříže řekla u takovéto památky, že ji pošle pryč,“ dodal Lubomír Brož (ANO), zastupitel hnutí ANO. Podle Juříkové se v Krumlově chystá oprava části zámku, a obrazy by tak byly vystaveny na staveništi.

Postup koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09 a STAN) hájila radní Třeštíková. Praha podle ní o stěhování obrazů nerozhodla. Navíc minulá politická garnitura reprezentována primátorkou Andrianou Krnáčovou (ANO) sice vytvořila plán vybudovat pro epopej prostory na Výstavišti, avšak nevytvořilo plán, co s plátny do doby, než vybrané místo opustí současný nájemce, který má tříletou výpovědní lhůtu. „I kdyby se teď začalo s výpovědní lhůtou, tak uplynou tři roky, a teprve potom se může začít přestavovat. To pro epopej znamená vystavení nejdříve za čtyři roky, možná i déle,“ řekla.

John Mucha.
Vnuk Alfonse Muchy: Pokud Praha postaví pro epopej budovu, ukončím soudní spory